Home

Achtergrond

Europese export eieren daalt

De 27 Europese lidstaten exporteerden dit jaar tot en met september bijna 113.000 ton eieren en eiproducten.

Dat is 18,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Japan is de grootste afnemer van eieren en eiproducten uit Europa. Het land nam in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 37.000 ton van die producten af. Op de tweede plaats in de ranglijst van afnemers staat Zwitserland met een afname van ruim 32.000 ton. De derde positie is voor Angola met bijna 4.000 ton.

De Europese import van eieren en eiproducten steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 19,4 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kwam die invoer uit op 21.000 ton. Amerika is de belangrijkste leverancier van eieren en eiproducten aan Europa met een hoeveelheid van ruim 7.000 ton in de eerste negen maanden van dit jaar. De op één na belangrijkste aanbieder is Argentinië met ruim 6.000 ton. India staat op een derde plaats in de ranglijst van leveranciers met een leverantie van bijna 5.000 ton.

De Nederlandse uitvoer van eieren bedroeg in de eerste helft van dit jaar bijna 3,2 miljard stuks volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 25 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Nederland importeerde in de eerste zes maanden van dit jaar 17 procent minder eieren met 803 miljoen stuks. Bestuursleden van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) zetten vraagteken bij deze im- en exportcijfers. Nederlandse consumenten kochten in de eerste negen maanden van dit jaar 3,1 procent meer eieren dan in dezelfde periode van 2007 volgens het onderzoeksbureau GfK. Het PPE koopt die gegevens eens per twee jaar. De productie van eieren in Nederland blijft dit jaar stabiel op 9,5 miljard stuks. De invoer- en uitvoercijfers van het CBS sluiten niet goed aan bij deze cijfers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.