Home

Achtergrond 1 reactie

Europese aardappelteelt in zwaar weer

De Europese aardappelsector heeft het moeilijk. Dat komt deels door de economische crisis, maar ook door een onbalans tussen vraag en aanbod.

Pas als de economische crisis achter de rug is kan een betere situatie ontstaan. Dat zei Kees van Arendonk vandaag op de Aardappeldemodag in Emmeloord. Van Arendonk is voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie en van Europatat, de Europese organisatie van aardappelhandelaren.

Vooral de primeuraardappelteelt in Zuid-Europa heeft het zwaar, zegt Van Arendonk. "Die sector heeft last van importaardappelen uit andere landen. Bovendien zijn de koel- en bewaarfaciliteiten in Noordwest-Europa verbeterd, wat de export vanuit Zuid-Europa belemmert."

Ook de aardappelverwerkende industrie zit volgens Van Arendonk in een moeilijke situatie. "De productiecapaciteit is sterk gegroeid, vooral in België. Daar wordt vooral voor huismerken geproduceerd. Daardoor is de sector sterk kostprijs gedreven geworden. Reële marges zijn nauwelijks haalbaar. Voor innovaties is weinig ruimte meer. Het draait ook bij de supermarkten tegenwoordig om omzet en marge."

Bij de tafelaardappelsector is de marktstemming redelijk, vindt Van Arendonk. "Maar het is geen groeimarkt, en ook hier is weinig ruimte voor innovatie." De pootaardappelsector krijgt komend seizoen te maken met een druk op de prijzen. Van Arendonk: "Telers van consumptieaardappelen willen minder betalen voor de pootaardappelen." Van Arendonk hoopt op een snel einde van de crisis. "Dan groeit de vraag naar graan, waardoor het aardappelareaal kan krimpen."

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  boerke

  Dat de sector niet snel op de markt inspeelt komt mijns inziens door:
  1. Het nalopen door telers en verwerkers achter de pootgoedhandelshuizen. Die moeten nog kweken wat nu gevraagd wordt.
  En die willen eerst verkopen en verpakken waar ze nu licentiegeld mee verdienen.
  2 . De supermarkten gunnen de markt geen smaak, ze verkopen alleen kooktypes, dan kunnen ze alles wat goedkoop is in het zakje stoppen.

  Verder wordt de consumptiemarkt verziekt door de troep die in de zakjes in het winkelschap zit. Dan heb ik het over beschadigingen , blauw en groen en rot! Daar heb je bij bijv pastas en gemaksmaaltijden geen last van.

Of registreer je om te kunnen reageren.