Home

Achtergrond

Euro mogelijk in 2011 in Estland

Estland is waarschijnlijk het eerstvolgende land dat de euro invoert.

Het land kan daar in 2011 klaar voor zijn, meldde EU-commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) vandaag in een een interview met het Oostenrijkse magazine Profil.

"Het land is goed op weg om te voldoen aan de criteria. Als alles goed gaat, kunnen we in juni 2010 het groene licht geven voor het zeventiende lid van de eurozone'', zei Almunia.

Landen die de euro willen invoeren moeten voldoen aan criteria in het Verdrag van Maastricht. Die gaan over de overheidsschuld, inflatie en wisselkoersen.

Estland had al in 2007 de eigen nationale munt, de kroon, willen inruilen voor de euro. Maar door enorme inflatie voldeed het land niet meer aan de voorwaarden. Die inflatie is aangepakt, terwijl de regering nu ook fors bezuinigt om de overheidsschulden onder de EU-norm te brengen.

De Baltische republiek schakelde in 1991 over van een communistische naar een vrijemarkteconomie. Daar beleefde het een snelle economische groei, vooral na de toetreding tot de EU in 2004. Het land met 1,3 miljoen inwoners zag de economie met ruim 10 procent groeien in 2006. De Estse autoriteiten waarschuwen echter dat de economie door de recessie dit jaar kan krimpen met ruim 15 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.