Home

Achtergrond 2 reacties

Eurlings verzwaart eisen jonge trekkerrijders

De eisen voor jonge berijders van landtrekkers worden verzwaard.

Dat heeft minister Eurlings (V&W) de Tweede Kamer vanochtend toegezegd. De minister gaat in overleg met de landbouw- en transportsectoren over hoe het bestaande trekkercertificaat voor 16- en 17-jarige moet worden verzwaard. Daarmee komt hij een grote meerderheid van de Tweede Kamer tegemoet.

De Kamer is het eens met Eurlings’ voorstel om rijbewijs BE verplicht te stellen voor chauffeurs die harder rijden dan 25 kilometer per uur. Maar er moet ook wat gebeuren met de jongeren tot 18 jaar die niet sneller mogen dan 25, vinden bijna alle fracties. Daarvoor had Eurlings geen voorstellen gedaan. Na de kritiek van de Kamer komt hij binnen enkele weken met een aanpak voor verzwaring van de eisen, en binnen een half jaar met een concreet voorstel.

Eurlings benadrukte dat hij het de landbouwjongeren niet al te moeilijk wil maken. "Zij spelen een belangrijke rol op het boerenbedrijf". De minister maakt ook werk van de kritiek van Cumela op de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur die hij had voorgesteld. Het belangrijkste bezwaar is dat die snelheid een digitale tachograaf verplicht stelt bij transportwerk buiten de landbouw. Alle Kamerfracties delen die kritiek en vroegen de minister nog eens te kijken naar 40 kilometer per uur. Dat doet hij.

Een kenteken voor landbouwvoertuigen is wat Eurlings betreft niet aan de orde. De invoering daarvan kost de sector 53 miljoen euro en de baten die daar tegenover staan zijn niet erg duidelijk. Of de Kamer zich daar bij neerlegt moet blijken als het debat over enige maanden wordt hervat.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    pommetje

    he he eindelijk iemand waar ik het mee eens ben.eisen verzwaren voor jonge rijders?? en de geene die GEEN BE rijbewijs heeft pakken ze nog harder.

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Dat wordt voor veel boerinnen en mensen die in top drukte een handje helpen een hele opgaaf EVEN 'n B E halen want trekkers die geen 25 halen zijn er bijna niet meer

Of registreer je om te kunnen reageren.