Home

Achtergrond

Eurlings: Kamer beslist over spitstarief

De Tweede Kamer krijgt het laatste woord over de invoering van het spitstarief.

Minister Camiel Eurlings zegde dat gisteren "expliciet'' toe tijdens het debat over de begroting van Verkeer en Waterstaat.

De spitsheffing is onderdeel van de kilometerheffing en roept vraagtekens op. Niet alleen bij Eurlings eigen partij, het CDA. Ook de ANWB, die de minister beschouwt als een belangrijke steunpilaar om zijn plannen uit te voeren, wil duidelijkheid over de hoogte van het tarief. Zolang die uitblijft, kunnen we de discussie over de kilometerheffing niet voeren, stelt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het is de bedoeling dat er eerst rond Amsterdam wordt proefgedraaid met de spitsheffing, voordat die op andere erkende fileknelpunten wordt ingevoerd.

De minister houdt vast aan het spitstarief dat volgens hem leidt tot ,,maximale doorstroming''. Maar het overigens nog onbekende tarief komt niet bovenop de kilometerheffing. Het basistarief gaat volgens Eurlings omlaag als er een spitstarief komt. "Wat er aan spitstarief bijkomt, gaat er bij het gewone tarief weer van af.'' De spitsheffing staat voor jaarlijks 300 miljoen euro ingeboekt. De heffingen moeten per jaar 6,6 miljard euro opleveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.