Home

Achtergrond

Ethanolfabriek blijft stilliggen

Bio-ethanolfabriek Biowanze blijft nog zeker drie weken stilliggen. Vorige maand werd de Belgische fabriek stilgelegd na problemen met de distillatiekolommen.

Verschillende partijen komen in de problemen doordat de fabriek buiten bedrijf is. Leveranciers van suikerbieten en graan, voornamelijk uit Duitsland en België, kunnen hun producten niet kwijt.

Biowanze is opgezet door de Tiense Suikerraffinaderij, een verwerker van 800.000 ton suikerbieten per jaar. Daar komen ook de meeste bieten vandaan die Biowanze verwerkt. Nu dat niet kan, probeert Tiense de bieten elders af te zetten. Biowanze heeft een capaciteit van 300.000 m³ bio-ethanol per jaar, waarvoor 800.000 ton tarwe en 400.000 ton suikerbieten nodig zijn.

Moederbedrijf CropEnergies, de grootste bio-ethanolproducent van Europa, heeft haar productie en winstverwachting voor het derde kwartaal bijgesteld. Crop-Energies wilde haar capaciteit verhogen, maar kan dat nu niet doen. Daardoor zal de winst lager uitvallen dan verwacht.

Biowanze werd vijf maanden geleden geopend als een van de modernste installaties ter wereld voor de productie van bio-ethanol. Begin oktober werden scheurtjes in de distillatiekolommen gevonden. Uit angst voor ontploffing is de fabriek stilgelegd tot het verholpen is.

Dat verloopt nog niet zo soepel. Bij stillegging werd verwacht dat de fabriek binnen een week weer zou draaien. Biowanze hoopt nu eind november de productie weer op te starten, dan heeft de fabriek bijna twee maanden stilgelegen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.