Home

Achtergrond 27 reacties

Elke dag zes minder boerenbedrijven

Het aantal boerenbedrijven neemt met gemiddeld zes per dag af.

Daardoor waren er op 1 april 2009 73 duizend land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Dat is 3 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit voorlopige uitkomsten van de landbouwtelling 2009 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De oppervlakte landbouwgrond is nauwelijks veranderd ten opzichte van voorgaande jaren en bedraagt bijna 2 miljoen hectare. Dit betekent dat verreweg de meeste landbouwgrond van stoppers wordt overgenomen door boeren die uitbreiden. Ongeveer 57 procent van de totale landoppervlakte van Nederland is in gebruik bij boeren.

Het doorsnee landbouwbedrijf wordt steeds groter. In 2009 had een gemiddeld bedrijf 26 hectare cultuurgrond. Dat is 2,3 procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde oppervlakte cultuurgrond steeg bovengemiddeld op tuinbouwbedrijven en intensieve veehouderijbedrijven (ruim 3 procent).

Een doorsnee tuinbouwbedrijf is bijna 9 hectare groot en een intensieve veehouderij 8,3 hectare. In de akkerbouw was de gemiddelde areaalsuitbreiding 2,4 procent. Hiermee werd op een gemiddeld akkerbouwbedrijf 42,4 hectare grond bewerkt. De schaalvergroting in de (rund)veehouderij bleef met 1,3 procent beperkt. In deze sector was de gemiddelde oppervlakte cultuurgrond ruim 29 hectare.

In 2009 was er ruim 1 miljoen hectare grasland. Dat is 53 procent van alle cultuurgrond. Graan en snijmaïs waren goed voor 12 respectievelijk 13 procent van het totale landbouwareaal en het aandeel aardappelen was 8 procent. De glastuinbouw valt qua oppervlakte met aan aandeel van 0,5 procent hierbij in het niet, maar levert wel een belangrijke economische bijdrage aan de Nederlandse landbouw. Dit komt vooral doordat de opbrengsten per hectare hier vele malen hoger zijn.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  haasjeover

  he piet slingerland , wat is er met jou aan de hand?
  ook al heb je zoveel grong , er komt niet veel zinnigs uit je mond.
  ook boeren zijnde niet zo groot , mogen toch zeker werken tot hun dood.
  een bedrijfje knus en iets meer klein, werkt voor een ieder zeker zo fijn.
  Dat is boeren zoals het ooit is begonnen, zonder al die computers en uitgedraaide bonnen.
  een familie bedrijfje met karakteren eigen volk, is heel iets anders dan een mega fabriek op een of andere stofwolk.
  Dus al je wil laat een ieder in zijn waarde, dan is het hier een stuk leuker op deze aarde..
  laat je gedachte eens gaan over dit gedicht, en dan ga je mischien wel verder door het leven met een lach op je gezicht..
  groetejs uit spanje..

 • no-profile-image

  keuter

  De een zijn dood, is de ander zijn brood!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik bedoel dat de stoppers WEL veilig uit kunnen stappen. En dat op een moment wanneer zij dat willen. Eind goed, al goed!

 • no-profile-image

  beter 10 vogels in een hand

  Keutel Boer, lekker zitten slapen tijdens de economie les? Marges zijn nog steeds het hoogst bij een grote omzet. Waarom? Omdat de overhaedkosten per eenheid lager zijn. Jouw betooog werkt niet als iedere boer zijn koeien laat knuffelen door de dames terwijl de heren aan het golven zijn en de kids in de mais aan het verdwalen zijn. Dit zijn leuke initiatiefen voor een enkeling maar zeker niet voor iedereen. Trouwens ooit van een familie holding gehoord? Je dacht toch niet dat de Brenink-Meijertjes of de van Eerdjes de familie toko konden voortzetten zonder een of andere fiscale construktie? Kortom waar een wil is is een weg.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Stel ik heb een glastuinbouwbedrijf van 2 ha paprika. Ik verlies 5 euro per m2. Dat is dan 100.000 euro per jaar.Okee dan maar schaalvergroting. We gaan naar 5 ha. We verliezen nu maar 3 euro per m2. Dat is al een stuk beter. We verliezen nu per jaar 150.000,00 euro.....tel uit je winst.
  Schaalvergroting heeft enkel zin als er voldoende winst gemaakt wordt. Je zelf rijk rekenen kan je dan wel eens letterlijk heel heel duur komen te staan.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Zo is het Freek, uit Nieuw-Zeeland. Schaalvergroting is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar wordt ook wel eens te makkelijk over gedacht. Belangrijk is wat vinden wij leuk; willen wij de Buurman aftroeven, of willen wij plezier in ons werk houden? Wilt U voor de Bank gaan werken?, voor de Zuivelindustrie? of voor u zelf??? Het laatste lijkt mij het meest aangenaam!!!... Of niet?.

 • no-profile-image

  freek

  schaal vergroting heeft ook nadelen netals grote bedrijven gaat de groei ten koste van de organisatie. En het andere probleem is dat op een crusiaal moment in de groei er door gegroeit moet worden wat het eerste probleem verergert dan krijg je te maken met grote aantallen personeel, managers, verschillende locaties, verguningen wat dan de boer uit de boer haalt en daarvoor een directeur in de plaats zet. Nu weet ik toevallig dat 250 koeien al een mega bedrijf is in nederland maar het kan veel groter
  PS al gaan we dan leen worden gebruiken het is overhead (productie kosten,kostprijs)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Gaat u er maar voor, Beste Boer!!!..., ge weet maar nooit waar het goed voor is!!!... Als het niet goed is voor U, is het in ieder geval goed voor iemand anders!!!... Hopelijk reageert U af en toe,anders raak ik de draad kwijt!!!... Ik doe namelijk aan Opinieonderzoek!!!...

 • no-profile-image

  keutelboer

  10 Vogels . Marge is het verschil tussen kostprijs(inkoop prijs) en opbrengst prijs ( verkoop prijs ) En heeft niets te maken met grote omzet . Als je veel voor niks weg geeft ,heb je een grote omzet maar geen winst . Meestal zijn bij grotere omzet de marges lager maar door groter aantal winst hoger .10 vogels a €3 marge =€30 winst , of 1vogel a € 4 marge = €4 winst . Als een groter bedrijf meer omzet kan maken met lagere marge is de winst groter dan van klein bedrijf . De kosten van groot bedrijf kunnen dus soms hoger liggen dan van klein bedrijf , dus lagere marge maar door grotere omzet hogere winst . En klein bedrijf kan betere marge hebben maar te weinig omzet om inkomen te halen . Fiscale construties worden nu ook al toegepast , maar er zal verdient moeten worden , als er geen vermogen is helpen deze ook niet . Maar u was tijdens economie les lekker wakker . En u ziet u al in lijst samen staan met de rijken der aarde . Het is bijna zeker dat deze hun geld niet in de landbouw verdiend hebben . Maar eerder met dingen die anderen niet deden ,of niet normaal vonden . Dus voor de mensen met iniatiefen is er waarschijnlijk ook een toekomst . En familie holding is leuk , maar als ik aan mijn familie moet gaan vragen en of verantwoording af moet leggen , hoe ik moet boeren .

 • no-profile-image

  boeren

  Het is overduidelijk welk type boeren we hier op de internetfora volop tegen komen. Zij die er alle tijd voor hebben en reeds onbewust aan het stoppen zijn.

 • no-profile-image

  Jonge

  Beste Piet, het is voor jou met 600 hectare nogal makkelijk om anderen erop te wijzen dat ze beter niet kunnen groeien. Vooral hen die net gestart zijn met modaal 30 of 40 hectare. Wat heeft het voor zin om alle ondernemingslust bij anderen weg te slaan ? Alleen tot eigen eer en glorie of als schrale troost ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Blijde Ondernemer, de agrarische sector verkeerd nu in een moeilijke situatie. Daar zijn wij het over eens denk ik(?). Als U graag wilt groeien, vind ik dat ook begrijpelijk!!!... Dat is heel normaal voor een jonge blijde ondernemer. Maar ik vind wel als u wilt groeien (daar heb ik niets op tegen) moet u calculeren en nadenken of u zich op de juiste locatie bevind. Waar de Kosten niet Hoger zijn dan de Baten. Ik weet niet of u groenteboer, akkerbouwer, melkveehouder, of iets anders doet?. Ik wens u heel veel succes toe!!!... dat meen ik uit de grond van mijn hart, Met vriendelijke groeten van piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Blijde Jonge Ondernemer. U schrijft ; wat heeft het voor zin om alle ondernemingslust bij anderen weg te slaan? U vraagt dat aan mij. Bij niemand wil ik ondernemingslust weg slaan, bij NIEMAND!!!... ,ik zoek zelfs mensen met ondernemingslust!!!... , die ik ook heel graag een kans wil geven zich te ontplooien!!!... U mag mij bezoeken als u wilt. Eer en Glorie zit ik ook niet om verlegen, beide zijn vergankelijk. Troost heb ik gelukkig niet nodig op dit moment. Alleen dit wil ik U nog meegeven. '' De schrandere ziet het onheil komen en bergt zich ''. Daarmee bedoel ik ga niet vechten tegen de Bierkade!!!... groetje's piet

 • no-profile-image

  annie

  een doorsnee tuinbouwbedrijf is gemiddeld 9 hectare....lijkt me vrij groot voor een doorsnee tuinbouwbedrijf!

 • no-profile-image

  arie

  zoals U?

 • no-profile-image

  bartje

  Die 9 bunder is zeker tactisch bedoeld om een flink stuk compensatiedrenthe te kunnen claimen als er uit het Westland gemoved mot worden? Nou forget it but. Wij willen hier ook onze kinderen een mooie en leefwaardige toekomst bieden en vooral: donkere nachten! Dus géén chrysantenzonsopgang in het westen! Een premie betalen we niet, dus: rot op!

 • no-profile-image

  veehouder

  Qua eficièntie moeten er elke dag ook wel 6 bedrijven verdwijnen om de resterende landbouwbedrijven een goede toekomst te geven.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Helemaal mee eens veehouder, fryslan. Als niemand stopt wordt het ook niks voor de blijvers. Ook mooi dat er gelukkig gespreid gestopt word...hierdoor schommelen de quotum en grondprijzen niet extreem... Dit is veel beter voor de stoppers, die kunnen niet veilig uitstappen

 • no-profile-image

  Leen

  @ melkveehouder & veehouder; Maak je maar geen illusie , de Stoppers dachten dat ze ook blijvers waren, anders waren ze wel gestopt! Ook schaalvergroting zal je niet redden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Leen, ik deel uw mening voor 100%. Ook Schaalvergroting zal ons niet redden schrijft u. En terecht!!!... Het beste voorbeeld is, de Megamelkers in de USA. Er zijn reeds enkelen Bankroet gegaan. De toekomst garandeert ons pieken en dalen dat is zeker!!!... Maar hoe lang een matige opbrengstprijs van onze producten kan duren weet niemand!!!... Daarom kan Schaalvergroting ook tegen ons werken!!!... Kapitaalverruiming lijkt mij verstandiger!!!... of niet???...

 • no-profile-image

  boerin

  Keutelboer bedoelt dat de neventak welleens zo winstgevend kan worden dat het inkomen van een 'verbreedde' boer hoger uit kan vallen dan van een gespecialiseerd melkveebedrijf met 250 melkkoeien.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Teun de Tuinder, u bent een verstandige agrarische ondernemer. U hebt geleerd hoe ge moet rekenen. Héél véél Melkveehouders begrijpen dat nog niet!!!... groetje's, piet

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goed zo! Boerin USA, u kan tenminste relativeren,verstandig is dat.'' Beter 1 vogel in de hand, dan 10 in de lucht'', zit nog in zijn idealistische levensfase. Over 10 jaar spreken wij elkaar weer meneer.

 • no-profile-image

  Han

  In dit verhaal gaan de blijvers er van uit dat door groot te goeien ze kunnen blijven, zal deels bewaarheid worden. Ze moeten dan wel blijven sprinten, even uitvieren is dodelijk. Ze zullen dus nooit zonder bank van lening kunnen. Ik denk dat overname hier de problemen gaat geven.
  Het quotum blijft goed op prijs, werd gesteld zolang niet te veel boeren in een keer stoppen. Helaas is het quotum over 5 jaar weg, maar de lening bij deze melkprijzen nog niet afgelost, maar de zekerheid voor de bank bestaat niet meer. Quotum is de afgelopen jaren een waarde vast onderpand geweest net als grond, maar bij afschaffen en dat is 1 pennestreek zijn de quotum miljoenen verdampt. Hoe nu verder???
  De stopper heeft zijn pensioen geregeld ookal heeft hij de leeftijd niet. De rest zit nog in de baan en hoopt op een oneindig aantal uitvallers, zodat hij als enig overgebleven renner over de finish komt.
  En nu komt de NMa en moet er verkocht worden aan de (buitenlandse) concurent en is de winnaar weer te klein en de race begint van voren af aan.
  Ik weet dit senario is erg overtrokken, maar de race zal nooit eindigen als we niet tot nette oplossingen komen waarbij ieder een fatsoenlijk deel van de KOEK krijgt.
  Zie site;
  <>

 • no-profile-image

  Student

  Ik hoop voor keutelboer dat hij zijn spelling wel een beetje opkrikt voordat hij de reclamefolders voor zijn nevenactiviteit laat drukken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Maakt u zich geen zorgen STUDENT,- Keutelboer kent het dialect van de Peel. Bovendien beschikt Keutelboer over gezond vestand!!!... Het is jammer dat het niet voor iedereen herkenbaar is!!!...

 • no-profile-image

  Keutel Boer

  De grotere bedrijven die het redden , krijgen na mijn inziens de problemen bij de volgende generatie . Nu bv. maatschap Ouders en zoon, gaan langzaam met stappen groeien . Dan is voor zoon de hap niet zo groot . Maar de volgende generatie is voor degene die wil overnemen de hap veel groter . Als er dan gedeelt moet worden , zal de overnemer flink in de buidel moeten tasten . Maar zijn de centen er dan of kan hij de financierings lasten dan opbrengen . En het verhaal van groeien en kost prijs dalen blijft ook niet eeuwig doorgaan . En zullen er dan per dag 1 of 2 bedrijven afvallen maar in procenten is dat dan waarschijnlijk net zo veel of meer dan nu om dat aantal dan al flink gedaalt is . In verleden hebben we gelaggen om mensen die op een andere manier hun bedrijf gingen voeren , dat waren geen echte boeren . Zoals neve takken er langs met daarlangs huis verkoop van eigen produkten , bedrijven met druiven teelt , streek produkten gaan telen en verkopen . koeien masseren ,boerengolf , minni camping, mais doolhof enz. Er zijn mensen die hiermee hun inkomen uit bedrijf kunnen aanvullen en dus kunnen blijven boeren .
  Schijnbaar is er behoefte aan deze nieuwe produkten en men op deze kleinere bedrijven kan zien hoe er gewerkt word , er zijn consumenten die dat graag willen . Nu zie je dat er meer jonge boeren op in gaan spelen , en dus niet stoppen en niet groter worden maar stuk waarde toevoegen aan produkt of bedrijf , of geheel of gedeeltelijk omschakelen naar nieuwe of andere manier van produceren . Nu worden ze wel serieus genomen , en krijgen ze meer wardering . Wie weet straks langs grote bedrijven die elke cent moet tellen kleine boer die zijn geld verdient met weinig centen omzet .

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.