Home

Achtergrond 2 reacties

Elektronische I&R houdt EU verdeeld

Hongarije en Slowakije hebben andermaal gepleit voor uitstel van de invoering van elektronische identificatie (I&R) bij schapen en geiten.

Ze willen in elk geval een uitzondering voor dieren jonger dan een jaar, bestemd voor de slacht.

Beide landen kregen op de jongste EU-landbouwraad, eind vorige week, steun van België, Bulgarije, Duitsland, Ierland, Polen, Roemenië en Tsjechië. Ook Oostenrijk en Portugal hadden begrip, maar hamerden erop dat de traceerbaarheid niet in gevaar mag komen.

De Europese Commissie, gesteund door grote lidstaten als Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook Nederland, hield voet bij stuk: invoering per 1 januari 2010 is verplicht voor alle dieren. Groot-Brittannië stelde voor de maatregel na enkele jaren te evalueren.

Vooral Oost-Europese lidstaten hikken al langer aan tegen de invoering van elektronische I&R. De kosten voor boeren zouden te hoog zijn, zeker nu het economisch slecht gaat; de kosten kunnen niet worden doorberekend aan afnemers, stellen ze.

De elektronische I&R zou eigenlijk al twee jaar eerder, per 2008, worden ingevoerd. Destijds werd de maatregel uitgesteld, omdat te veel lidstaten er destijds nog niet klaar voor waren. Hongarije en Slowakije hebben nu dus weer gevraagd om meer tijd. Beide landen onderkennen het belang van traceerbaarheid en zeggen ook niet tegen elektronische I&R te zijn. Ze stellen dat ook goed valt te werken met oormerken met barcodes.

Ook in Nederland bestaat verzet tegen de maatregel. De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) maakte onlangs bekend zich aan te sluiten bij Duitse veehouders, die bij het Europese Hof een proces aanspannen omdat landen met minder dan 600.000 schapen worden uitgezonderd.

De vakgroep schapenhouderij van de LTO steunt de invoering van I&R wel. Momenteel wordt het systeem in diverse landen getest. Het scannen met behulp van een handreader werkt goed. Het scannen van een grotere koppel middels een selectiepoort verloopt nog niet vlekkeloos.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Welke maatregel hoe dan ook roept wel ergens verzet op. Meestal is het de vrees voor het onbekende dat de weerstand oproept.
  Maar een ondernemer die bang is voor de toekomst moet zijn dieren verkopen en achter de geraniums gaan zitten.

 • no-profile-image

  Schaaphouder

  Nee het maakt niet uit welke maatregelen er ook komen maar de genen die ze maken mogen dan ook voor de kosten betalen. Als de kosten niet stijgen mogen ze van mij alles verzinnen alleen draai dan ook voor de kosten op. Waarom weer de schapen. Pak eens de paarden houders aan daar is nog veel geld te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.