Home

Achtergrond

'Eis biobestrijding in GlobalGap'

Het bestuur van GlobalGap wil geïntegreerde teeltelementen als eis opnemen in de teeltvoorschriften.

Dat blijkt op een GlobalGap-conferentie in Athene. Nederland spreekt over de grootste aanscherping sinds het begin van het keurmerk. Nederland en België hebben samen gepleit voor het aanscherpen van de regels voor geïntegreerde teelt in GlobalGap. Nu is het nog geen eis, maar een zogenaamde 'minor must'. Daarmee is het voor telers te omzeilen en is het productaanbod nog te verschillend, stellen Nederlandse partijen.

Volgens Daniëlle Vreedzaam, namens het Productschap Tuinbouw lid van het nationale college van deskundigen voor GlobalGap, zal het niveau van de eisen voor geïntegreerde teelt niet hoog zijn. "Nederland heeft hierin gewoon een grote voorsprong. Het buitenland denkt vaak, moet ik dat allemaal gaan doen, maar vaak zie je al netten voor de ramen. Het gaat om bewustwording dat er ook biologische alternatieven zijn.:

Volgens Anne-Corine Vlaardingerbroek, namens de Nederlandse supermarkten lid van het nationale college van deskundigen, hebben supermarkten zich sterk gemaakt voor het doorvoeren van de aanscherping. Supermarkten stellen al vaak eigen eisen aan de productie en residu-niveaus op het eindproduct, maar willen dat centraal geregeld hebben. Ook de Nederlandse teelt is voorstander van de maatregel, al lijken de gevolgen voor hen vooral indirect. "Als er overschrijdingen in product wordt aangeboden dat uit het buitenland komt, ontstaat er slechte publiciteit en vaak lijdt Nederlands product daaronder", stelt Vlaardingerbroek.

De komende maanden wil GlobalGap met de leden de discussie voeren over de aanscherping. Tijdens de Fruitlogistica moet dat leiden tot een revisie voor 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.