Home

Achtergrond

Eerste zak gecertificeerde cacao morgen in Amsterdam

Zaterdag wordt de eerste zak duurzame cacao gelost in de Amsterdamse haven.

Volgens betrokken bedrijven en non-gouvernementele organisaties is dit een eerste stap naar grootschalig verduurzaamde cacaoteelt in Afrika.

Driekwart van alle cacao komt uit West-Afrika. Ivoorkust en Ghana nemen respectievelijk 40 en 20 procent van de productie voor hun rekening. De cacaoteelt wordt al decennia geplaagd door negatieve publiciteit.

Er zijn klachten over schimmelziektes, slecht onderhoud van plantages, bodemuitputting en slavernij-achtige arbeidsomstandigheden. Boeren verdienen zo weinig dat productie ondanks een groeiende vraag afneemt.

Bestaande certificeringen leggen nadrup op of de sociale, of de ecologische omstandigheden. Ahold, Cargill, Ecom, Heinz, Mars, Nestlé, Oxfam Novib en het WNF hebben daarom UTZ-certificering ingevoerd die nadruk legt op beide aspecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.