Home

Achtergrond

Een derde kinderen krijgt koorts na prik

Ruim een derde van de kinderen (35 procent) krijgt koorts na de inenting tegen de Mexicaanse griep.

Koorts is een bekende bijwerking, maar toch valt het hoge percentage op. Kees van Grootheest van Lareb, het centrum dat de bijwerkingen in Nederland bijhoudt, heeft de indruk dat het hoger is dan bij een normale kindervaccinatie.Vier kinderen moesten kort worden opgenomen in het ziekenhuis wegens behoorlijk hoge koorts.

Twee andere kinderen moesten naar het ziekenhuis wegens overgevoeligheid voor het vaccin. "Met de kinderen gaat het weer goed'', aldus Van Grootheest vrijdag.

Lareb ontving deze week 718 meldingen van bijwerkingen van het vaccin Pandemrix bij kinderen. Het is niet duidelijk of alle meldingen wel met de vaccinatie hadden te maken. De GGD vaccineert sinds maandag vele duizenden kinderen tegen de griep. Ongeveer 70 procent van alle mensen die de GGD had opgeroepen om een prik te halen, kwam opdagen. De gezondheidsorganisatie krijgt volgende week de definitieve cijfers.

Bij de risicogroepen die de huisartsen hebben ingeënt, werden 1652 bijwerkingen gemeld. In zestig gevallen ging het om ernstige klachten, maar vaak bleek er geen relatie te zijn met het vaccin. De meeste mensen hebben een pijnlijke plek op hun arm, hoofd- of spierpijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.