Home

Achtergrond

Economisch nieuws stuwt prijsniveau op aandelenbeurs

Beurzen wereldwijd profiteren van positief economisch nieuws.

De Chinese economie lijkt weer in de lift te zitten nu de industriële productie onverwacht is toegenomen. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, houdt bovendien de rente voorlopig laag. Van de 25 bedrijven in de AgD-index verloren slechts twee bedrijven op weekbasis aan waarde.

De aandelen Smithfield Foods zijn de laatste week fors gestegen. Het aandeel van het vleesconcern werd door Deutsche Bank opgewaardeerd van "vasthouden" naar "verhogen". De bank voert een fors gedaalde zeugenstapel en aantrekkende Chinese consumptie op als reden. Het is de vraag of de stijging aanhoudt, want de voerkosten van het geïntegreerde bedrijf lijken te gaan stijgen.

Agrarische grondstoffen als tarwe en mais wonnen op de termijnmarkt Chicago deze week aan waarde, terwijl de sojaprijs stabiel bleef.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft de verwachting voor de maisoogst 0,7 procent naar beneden bijgesteld. Maiscontracten voor december stegen in Chicago op weekbasis 5 procent, wat niet alleen druk kan zetten op de aandelen van voedingsmiddelenconcerns maar ook van Archer Daniels Midland (ADM), dat mais verwerkt tot ethanol.

Machinebouwers Case New Holland, Agco en John Deere zagen hun aandelen deze week 15, 4 en bijna 3 procent stijgen. De bedrijven kunnen profiteren van een aantrekkende huizenmarkt. In het Verenigd Koninkrijk is de huizenmarkt al sinds halverwege dit jaar stijgende. De Amerikaanse president heeft nu een wet die belastingvoordelen aan huizenkopers biedt, verlengd.

Monsanto won dinsdag 5,2 procent nadat bestuursvoorzitter Hugh Grant verklaarde sneller bepaalde duurdere zaden op de markt te brengen. Het areaal dat volgend seizoen naar verwachting met zaad van Monsanto wordt ingezaaid werd door Grant naar boven bijgesteld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.