Home

Achtergrond

EZ: lagere stroomprijs na overname Tennet

Met de overname door Tennet van het Duitse hoogspanningsnet van E.ON. neemt de goedkope import van stroom toe.

Dat leidt volgens het ministerie van Economische Zaken tot een stabieler en lagere stroomprijs. Westland Energie oordeelt dat daardoor de overname nadelig is voor het rendement van WKK’s. "Het kan bijna niet anders of tuinders met een WKK worden geraakt. Tuinders die al voor lange termijn contracten hebben afgesloten, zullen daar nog niets van merken", zegt consultant Peter van Marion.

Tennet, voor 100 procent eigendom van de staat, zal door de overname meer goedkope stroom transporteren, verwacht minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. "Meer import van relatief goedkope stroom uit het buitenland kan zorgen voor neerwaartse prijdruk en toenemende concurrentie op de Nederlandse markt voor electriciteit." EZ verwacht een stabieler prijsbeeld doordat reservecapaciteit straks beter benut kan worden.

Peter van den Berg, directeur van energieleverancier Agro-Energie ziet de relatie niet tussen de overname en levering van goedkopere Duitse stroom. "Er wordt al grensoverschrijdend verkocht. Ik zie niet in hoe de overname hierin iets verandert. Tennet zal ook na de overname tarieven hanteren voor grensoverschrijdend transport." De Duitse stroomprijs ligt al jaren onder de Nederlandse doordat kolencentrales goedkope stroom leveren. Ook heeft Duitsland een grote windmolen- en reservecapaciteit.

Ook Erik Koolwijk van Cogen Projects is sceptisch over de veronderstelde effecten op de stroommarkt. Hij denkt dat de capaciteit van grensoverschrijdend transport te beperkt is. Bovendien zijn de prijzen voor stroom in Nederland en Duitsland naar elkaar toegegroeid.
Volgens Van den Berg is de grensoverschrijdende capaciteit wel gegroeid. Als er een effect is, zal dat hooguit op langere termijn optreden, verwachten Koolwijk en Van den Berg.

Tennet betaalde 885 miljoen euro voor het netwerkbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.