Home

Achtergrond

EU trekt 275 miljoen euro uit voor aanpak dierziekten

De Europese Unie trekt komend jaar 275 miljoen euro uit voor de bestrijding van dierziekten.

De Europese Commissie heeft vandaag een maatregelenpakket aangenomen. Het pakket betreft 224 (meerjaren-)programma's in de lidstaten van de EU, die zich richten op uitroeien, toezicht en controle en volgen van ontwikkelingen voor tal van dierziekten.

De verhoging van het budget hangt vooral samen met de bestrijding van blauwtong in verschillende lidstaten en met de aanpak van runder-tbc, onder meer in Groot-Brittannië. Voor de bestrijding van runder-tbc in Ierland, Groot-Brittannië en Spanje trekt de EU 30 miljoen euro uit.

Verder is voor de bestrijding van rabies in de Oostelijke lidstaten bijna 12 miljoen euro beschikbaar; voor het toezicht op salmonella bij kippen en kalkoenen 26 miljoen euro; voor het toezicht op vogelpest 4 miljoen euro; voor de bestrijding van TSE's zoals BSE en scrapie 67 miljoen euro, waarvan 8 miljoen alleen al om scrapie op Cyprus aan te pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.