Home

Achtergrond

EU-subsidie gaan vooral naar kwetsbare gebieden

De Europese landbouwsubsidies komen in Nederland vooral terecht in gebieden die kwetsbaar zijn voor nitraatuitspoeling, stikstofdepositie en verdroging.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra, van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.Gebieden met hoge landbouwnatuurwaarden krijgen veel minder Europees geld. Volgens Alterra komt dat vooral door dat Europese subsidies in het verleden gericht waren op productie-verhoging, marktbeheer en inkomensstabilisatie.

De ontkoppeling heeft daaraan een eind gemaakt, maar de steun komt nog steeds terecht in die gebieden. De hoogste hectaresteun krijgen boeren in Oost-Groningen en Drenthe (zetmeelaardappelen en bieten), de Gelderse Vallei (vleeskalveren), Friesland, Overijssel en Noord-Brabant (zuivel).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.