Home

Achtergrond 1 reactie

EU: herwaardering yuan zou passend zijn

Een herwaardering van de waarde van yuan, de Chinese muntsoort, zou ,,passend'' zijn. Dat hebben hoge Europese functionarissen gezegd tijdens gesprekken met de Chinese premier Wen Jiabao in de Chinese stad Nanjing.

Jean-Claude Trichet, president van de Europese centrale bank, liet weten met Wen de prijs van de yuan te hebben besproken en China gemaand te hebben een ,,meer flexibele houding'' aan te nemen. Het is niet bekend hoe de Chinezen op de Europese aanmaning hebben gereageerd.

China krijgt al langer kritiek van Europa en de VS omdat het land de yuan kunstmatig laag zou houden. Daardoor zouden Chinese exporteurs de prijs van hun producten onnatuurlijk laag kunnen houden en daarmee een groot concurrentievoordeel hebben op Europese en Amerikaanse producenten.


Bij de gesprekken in Nanjing waren onder meer ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de ministers van financiën van de eurozone, en EU-Commissaris voor Economische Zaken Joaquin Almunia aanwezig. Juncker liet na afloop van de gesprekken weten dat het volgens hem nog te vroeg is om de stimulerende maatregelen die overal ter wereld zijn ingevoerd om de economische crisis te bestrijden weer af te breken. Daarvoor is het economisch herstel nog niet sterk genoeg, aldus Juncker.

Hij herhaalde dat in ieder geval in de Europese Unie de stimuleringsprogramma's tot en met 2010 in stand blijven. Als China voorloopt bij het herstel van de economie, zou het land ook voor kunnen lopen bij het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen, aldus Juncker.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    herkauwer

    Wij prijzen de dag dat de Yuang geen Sou meer waard is!

Of registreer je om te kunnen reageren.