Home

Achtergrond 1 reactie

EU centrale rol handel Rusland groente

Rusland wil dat de Europese Unie een centrale rol krijgt bij het afhandelen van documenten voor exportstromen van groente en fruit uit de EU-lidstaten.

De EU heeft in grote lijnen ingestemd, meldt handelskoepel Frugi Venta. Daarmee lijkt er een akkoord na langdurige onderhandelingen over uitvoerprotocollen.

De EU en Rusland gaan de overeenkomst de komende weken verder uitwerken. Zo wil Rusland centraal via de EU monitoringgevens ontvangen van gewasbeschermingsresten op groente en fruit van EU-lidstaten.

Frugi Venta wil bij LNV aandringen dat de overeenkomst niet tot extra administratie leidt. Nederland monitort residugegevens wel, maar dat voldoet mogelijk niet aan de Russische eisen. "Andere lidstaten doen nog minder aan monitoring", stelt Frugi Venta.

Rusland veegt met deze stap alle bestaande voorstellen met de EU en lidstaten van tafel. Frugi Venta noemt de stap van Rusland verrassend, omdat het ook niet langer belang hecht aan bilaterale afspraken met afzonderlijke EU-landen. zoals Frankrijk.

Onduidelijk is of in de overeenkomst bedrijven aansprakelijk zijn voor residu-overtredingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    handrie tuinder

    Hier wordt heel duidelijk gezwicht voor de Russische dictatuur.
    Waar leidt dat heen in de toekomst? Naar nog meer dictaten vanuit Moskou? Het begint er op te lijken dat de E.U. een vazalstaat wordt van de Russen.
    Gewoon een jaartje helemaal niets leveren; komen ze vanzelf weer van de berg naar beneden en zijn we voorgoed van die dictaten af.

Of registreer je om te kunnen reageren.