Home

Achtergrond

EU-Hof schrapt merknaam cannabis

Fabrikanten mogen de naam cannabis niet vastleggen voor dranken die hennep kunnen bevatten.

Een Italiaanse fabrikant van Cannabis bier heeft dat donderdag te horen gekregen van het Europees Hof van Justitie. De fabrikant Giampietro Torresan had de naam als beschermd merk in 2003 laten inschrijven bij het Europese merkenbureau BHIM. Hij verkocht al sinds 1999 drankjes met die naam in zijn eigen land. Maar de Duitse Klosterbrauerei Weissenohe GmbH maakte bezwaar tegen de merknaam, mogelijk om die zelf te kunnen gebruiken. Het stelde dat de naam cannabis een beschrijving is van verdovende stof en daarom geen beschermd merk kan zijn.

De rechters van het Europees Hof zijn het eens met de Duitse brouwerij. "De gemiddelde consument zal het merk cannabis opvatten als een beschrijving van een kenmerk van deze waren'', aldus de rechters, "omdat hij zal worden aangetrokken door de mogelijkheid dezelfde sensaties te krijgen als bij cannabisgebruik''.

Merknamen die niet zijn beschermd, mogen door alle fabrikanten worden gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.