Home

Achtergrond

Duurzame stroom krijgt voorrang op het net

Duurzame elektriciteit krijgt voorrang op het transportnet voor energie als er gebrek is aan transportcapaciteit.

De kosten hiervoor zijn voor de producenten van grijze energie. Dat staat in een brief die minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) naar de Kamer heeft gestuurd. De brief is een uitwerking van de eerdere toezegging van de minister om duurzame energie voorrang te geven op het net. Het wetsvoorstel hiertoe ligt nu voor in de Tweede Kamer.

Uitgangspunt van de wet is dat duurzame energie altijd getransporteerd wordt, ook bij een tekort aan capaciteit. Om dit tekort op te heffen wordt nu ook gewerkt aan nieuwe elektriciteitscentrales en een zwaarder transportnet.

De kosten van het omgaan met genoemde capaciteitstekorten bedragen 30 tot 47 miljoen euro per jaar, aldus EZ.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.