Home

Achtergrond

'Dushi' van Dijk verdeelt Antillen

Het Antilliaanse typetje Lucretia Martina van het programma Ushi en Dushi van Wendy van Dijk heeft de afgelopen dagen voor veel commotie op Curaçao gezorgd.

Tegenstanders en voorstanders van de satire staan daarbij recht tegenover elkaar. De Antilliaanse minister van Onderwijs en Volksgezondheid Omayra Leeflang noemde de creatie dinsdag 'een slechte vorm van satire'. Van Dijk toont met Lucretia Martina aan dat ze geen respect heeft voor de Antillen, meent de minister die het Van Dijk vooral kwalijk neemt dat ze zich niet heeft laten inlichten over hoe Antillianen praten en zich gedragen. Volgens veel critici praat Martina als een Surinaamse.

De nationale tv-zender TeleCuraçao is eveneens niet blij met het typetje, dat zogenaamd weervrouw bij TeleCuraçao is. De zender heeft een advocaat ingehuurd om te kijken of ze Van Dijk kunnen aanpakken voor het gebruiken van het logo van TeleCuraçao zonder toestemming. Dat heeft de zender woensdag laten weten.

Daartegenover staat het Curaçaose Toerisme Bureau dat Van Dijk heeft ingehuurd om met haar typetje op RTL reclame te maken voor het eiland. Het toerismebureau denkt dat Lucretia Martina juist veel mensen positief aanspreekt. Deze samenwerking heeft Van Dijk zelf bekendgemaakt. Het toerismebureau wil als gevolg van de commotie rond het typetje voorlopig geen commentaar geven.

Volgens een medewerker van de Europese tak van het Curaçaose toerismebureau is men 'heel blij' met het typetje Lucretia 'Dushi' Martina. In samenwerking met RTL zou zelfs een speciale website over haar zijn ontwikkeld, waarop ze het eiland promoot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.