Home

Achtergrond

Duitse vraag zonnepanelen zet Nederland in wachtrij

Nederlandse boeren moeten een paar maanden langer wachten op hun zonnepanelen in verband met de grote vraag naar panelen op de Duitse markt.

De vraag is zo groot dat de panelen tijdelijk niet leverbaar zijn. De subsidieregeling voor zonne-energie in Duitsland verandert per 1 januari. Dan daalt de subsidie daar met 10 procent. Daarom schaffen veel Duitsers nu zonnepanelen aan, om nog gebruik te kunnen maken van de huidige regeling.

Omdat in Duitsland de markt voor zonne-energie al veel verder ontwikkeld is, komt een groot deel van de zonnepanelen die in Nederland worden geplaatst uit Duitsland. Agrarisch adviesbureau Agro-NRG uit het Twentse Ootmarsum legt bij 38 boeren zonnepanelen aan. Volgens planning had dat dit najaar moeten gebeuren. Bij één boer in het Overijsselse Beuningen liggen de panelen inmiddels op de stal, de andere boeren moeten wachten tot januari.

De extra levertijd voor de zonnepanelen heeft ook een voordeel, in januari worden de panelen goedkoper, waardoor de investering lager is.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.