Home

Achtergrond

Dubai en banen VS houden belegger bezig

De financiële onzekerheid in Dubai houdt de beleggers aan het begin van komende week nog in spanning. De verdere afwikkeling van de problemen bij het investeringsfonds Dubai World drukken waarschijnlijk nog een stempel op de handel. Een sterke koersval bij de opening van de beurzen in de Golfstaten zou een negatieve impact op de handel elders in de wereld kunnen hebben.

De beurzen in onder meer Dubai en Abu Dhabi waren vanaf donderdag gesloten in verband met feestdagen. De reactie van beleggers op de problemen in Dubai zal daarom pas op maandag duidelijk worden. Dubai maakte woensdag bekend dat het vastgoedfonds Dubai World de komende zes maanden geen schulden wil aflossen. Het investeringsvehikel kampt met een schuldenlast van 59 miljard dollar. Door de wereldwijde problemen in de financiële sector is het moeilijk geworden om aan nieuw kapitaal te komen.

Europese beurzen herstelden zich vrijdag echter al van de klap die 'Dubai' donderdag veroorzaakte en de koersval op Wall Street was vrijdag kleiner dan gevreesd. Donderdag waren de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met de viering van Thanksgiving.

Verder zullen in de VS investeerders uitkijken naar meer gegevens over de verkopen op 'Black Friday' en de rest van het feestseizoen. Afgelopen vrijdag was de traditionele aftrap van de verkopen voor de feestdagen in de VS. Zondag werd bekend dat de verkopen met 0,5 procent waren gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 2008 was dat nog 3 procent. Analisten toonden zich echter niet pessimistisch over de verdere verkopen in december.

Aan het einde van de week komt in de VS het belangrijke cijfer over de werkloosheid in november naar buiten. De verwachting is dat er in november 130.000 banen verloren zijn gegaan. Minder dan de 190.000 die er in oktober verdwenen. De werkloosheid blijft naar verwachting staan op 10,2 procent.

Het politieke en economische leven krijgt in de VS daarnaast enig vertier in de vorm van een debat in de Senaat over de herbenoeming van Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) voor een volgende termijn. Waarnemers rekenen op een ''levendig debat'', maar denken niet dat er wezenlijke hindernissen worden opgeworpen voor Bernanke's herbenoeming.

Op de beurs in Amsterdam is er wat betreft cijfers weinig te beleven. Investeringsmaatschappij Kardan komt maandag met cijfers over het derde kwartaal. Het bedrijf is de hekkensluiter van de Amsterdamse beursfondsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.