Home

Achtergrond 1 reactie

Drenthe wil aardwarmte bij glastuinbouwgebied

Provincie Drenthe heeft op verzoek van de Werkgroep Aardwarmte een opsporingsaanvraag ingediend voor aardwarmte voor tuinders.

Deze zomer bleek uit technisch onderzoek dat de bodem onder de glastuinbouwgebieden Erica en Klazinaveen zich leent voor aardwarmtewinning.

De aanvraag is ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en heeft volgens Gerard Selman, leider Projecten LTO Noord, een doorlooptijd van zo’n 9 maanden. Tuinders kunnen met zo’n vergunning nog geen aardwarmte winnen, daarvoor is een winningsaanvraag nodig. Er zijn nog geen tuinders of clusters van tuinders die daarvoor opteren.

Voor het zover is wil de werkgroep eerst onderzoek doen naar de CO2-behoefte van tuinders. Aardwarmte vervult de warmtevraag, maar kan niet voorzien in de CO2-vraag van tuinders. De werkgroep zal daarom onderzoek doen naar de mogelijkheden van nabijgelegen bronnen.

Afhankelijk van de uitkomsten lijken diverse combinaties van aardwarmte en CO2-levering mogelijk. "Tuinders die bijvoorbeeld in een WKK hebben geïnvesteerd, zullen wellicht deels aardwarmt willen en deels de WKK willen gebruiken om vraag in te vullen." Naast een aardwarmteboring houdt de werkgroep ook andere opties open, zoals restwarmtelevering van industrie of warmte van nieuw te bouwen elektriciteitscentrales.

De glastuinbouwgebieden in Erica en Klazinaveen maakten in het verleden gebruik van restwarmte van de energiecentrales van Essent. Tuinders betrokken dit van twee stoomturbines via een warmtenet. In 2004 koppelde Essent de tuinders af wegens een voorziene productiedaling. Toen de centrales dit jaar plotseling meer produceerden vanwege gunstige elektriciteitsprijzen, reageerden tuinders woedend. Later bleek dat de restwarmte niet bruikbaar was voor tuinders.

Sindsdien wordt het warmtenet niet gebruikt, maar kan wellicht opnieuw in gebruik genomen worden bij nieuwe aardwarmteinitiatieven.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Immanuël K.V. Korthals Altes

  In het DvhN d.d. 20091105 stond dat er op 1600 m diepte heet water zou zijn bij Klazienaveen. Dit is onjuist.
  Bovendien stond er een kostenraming van 10 miljoen. Deze is véé'l te laag.
  Als dit de uitgangspunten voor het aardwarmteproject zijn, dan is het nu al mislukt.
  Overigens: geo-thermie io. geo-elektriciteit: PERFECT
  Ben bereid nadere toelichting te geven.
  Immanuël Altes
  0591.630842

Of registreer je om te kunnen reageren.