Home

Achtergrond

Dollar onder druk door succes eurozone

De Amerikaanse dollar en het Britse pond verloren deze week licht terrein.

Wereldwijd worden landen die van oudsher veel naar de Verenigde Staten exporteren zenuwachtig. Rusland, Brazilië en Zuid-Korea kopen tientallen miljarden dollars op om de waardedaling tegen te gaan. De Braziliaanse regering noemt de situatie voor de met name agrarische exporteurs onhoudbaar.

Invloedrijke landen als Japan en China spreken zich toenemend kritisch uit over het Amerikaanse wisselkoersbeleid. Robert Zoellick, de Amerikaanse directeur van het Internationaal Monetair Fonds, stelt echter dat de Amerikanen er niks aan kunnen doen. De daling van de dollar hangt samen met betere resultaten op de beurzen.

Beleggers stappen over naar de aandelenhandel omdat de rendementen daar hoger zijn dan in de valutahandel. De risico’s van aandelenhandel zijn hoger, maar bij een stijgende markt is het risico weer aanvaardbaar. Daar komt bij dat de vraag naar andere munteenheden toeneemt wanneer de economieën waarin de munten worden gebruikt aantrekken. De industriële productie in de eurozone nam in september toe met 0,3 procent, overigens minder dan verwacht. De sterkste economie, Duitsland, rapporteert 0,7 procent groei in het derde kwartaal.

Een kwartaal eerder groeide de economie met 0,3 procent. Duitsland koopt meer dan 80 procent van de Nederlandse agrarische exporten. Analisten verwachten ook dat de economie van Frankrijk verder aantrekt. De groei wordt geschat op 0,6 procent, tegen 0,3 procent daarvoor.

De Amerikaanse economie ontwikkelt zich onzekerder. Het begrotingstekort is opgelopen tot 1,44 biljoen dollar. De vraag is in hoeverre de economie groeit dankzij steunmaatregelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.