Home

Achtergrond

Distelvlinder het vaakst gezien in 2009

De distelvlinder en de oranje luzernevlinder zijn sinds het begin van de vlindertellingen door de Vlinderstichting in 1990, nog nooit in zulke groten getale in ons land aanwezig geweest als in 2009.

Dat blijkt uit het zogenoemde meetnet vlinders van de stichting, zo werd maandag bekend. Van de twee werd de distelvlinder het allervaakst gezien.

Beide trekvlinders werden veel waargenomen door de vrijwilligers van de vlinderstichting, die elke week vlinders tellen op een vaste route. De distelvlinder komt ingevlogen vanuit Afrika; de oranje luzernevlinder vanuit landen in Zuid-Europa. In 2008 was de distelvlinder in ons land vrijwel onvindbaar.

Volgens Chris van Swaay van de Vlinderstichting lukt het de distelvlinder het ene jaar beter dan het andere jaar de Sahara over te trekken. Zo moet er een flinke zuidenwind staan. "Ze moeten alles een beetje mee hebben, met tegenwind wordt het lastig.''

Definitieve cijfers over het totale aantal waargenomen vlinders in 2009 in ons land zijn er overigens nog niet, maar duidelijk is al wel dat in 2009 het aantal vlinders ,,aan de redelijk hoge kant'' is, aldus Van Swaay.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.