Home

Achtergrond 1 reactie

Dierenartsen ondergaan zelf test voor Q-koorts

Dierenarts Gert Veldhorst van praktijk De Peelhorst staat bloed af voor een Q-koortstest.

Bij het congres van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren (GGL) van de dierenartsenorganisatie KNMvD worden dierenartsen vrijwillig getest om te kijken of ze antistoffen hebben tegen de ziekte. Eerder onderzoek naar de verspreiding van Q-koorts onder dierenartsen stamt uit 1987. Toen bleek 87 procent van hen besmet te zijn met de bacterie. Q-koorts is een bacterieziekte die van oudsher als beroepsziekte wordt gezien voor mensen die werkzaam zijn met dieren, zoals dierenartsen, veehouders en slachthuismedewerkers. Sinds de uitbraak van de bacterieziekte in Noord-Brabant in 2007 wordt veel onderzoek gedaan om de ziekte in te dammen. De Q-koortsbacterie, Coxiealla burnetii, wordt uitgescheiden door besmette schapen en geiten. Dit jaar zijn in Nederland meer dan 2.000 mensen ziek geworden door de ziekte. Foto William Hoogteyling

Een medewerker van pakstation Landjuweel in het Groningse Oosternieland vult een krat met tafelaardappelen. Volgens directeur Bram Werkman zijn er veel soorten verpakkingen. "Dat varieert van 500 gram tot 10 kilo. Het gros van de tafelaardappelen gaat weg onder private label, een heel klein deel onder ons eigen merk Landjuweel", verklaart Werkman. Foto Harry Tielman

Een prei-klembandrooier legt de prei horizontaal af. Dat vertelt Will Janssen van Landbouwmechanisatiebedrijf Maessen uit het Noord-Limburgse Grashoek. Het bedrijf demonstreert de nieuwe machine tijdens de Tuinbouwvakbeurs in Venlo, medio volgende maand. Volgens Janssen is de machine anders dan andere. "Die leggen verticaal af, waardoor ze de box moeten kantelen. Nadeel daarvan is dat er dan broei in de koeling kan ontstaan. Onze machine schikt de prei en je kunt de boxen direct de koelcel inrijden voor langdurige bewaring." Foto Landbouwmechanisatie Maessen

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Peutz

    De Dierenarts op de foto is niet Veld horst maar de afzender van deze mail.

    Met vriendelijke groet,

    Jan Peutz

Of registreer je om te kunnen reageren.