Home

Achtergrond

'Deuk in vertrouwen rechtelijke macht'

Varkenshouder Herman Beekman in Beemte Broekland zegt dat zijn vertrouwen in de rechterlijke macht een deuk heeft opgelopen.

Beekman werd in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 900 euro waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor het vervoer van een wrak varken. Ook de transporteur en een andere varkenshouder werden veroordeeld tot de zelfde boetes.

Beekman zegt zijn boete te gaan betalen. "Ik wil van de zaak af. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik niets verkeerds heb gedaan. Er waren andere krachten die vonden dat er een veroordeling moest komen. Ik zou er vrede mee gehad hebben als de politierechter destijds een boete had uitgeschreven. Hij had zich echt verdiept in de zaak." Beekman wijst ook op de gang van zaken. Het hoger beroep werd op het allerlaatste moment ’s avonds laat aangekondigd.

De economische politierechter van Zutphen sprak de transporteur en de varkenshouders vorig jaar in eerste instantie vrij nadat hij zich persoonlijk op de hoogte had gesteld van de gang van zaken bij een varkenstransport.

De zaak ging om een varken van Beekman dat vlak na de geboorte kreupel was geraakt, maar verder gezond was en er weinig hinder van ondervond. Het dier werd na de slacht ook goedgekeurd voor verdere verwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.