Home

Achtergrond

Deeltjesversneller gaat weer aan

De deeltjesversneller van de CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, komt dit weekeinde weer op gang na veertien maanden door een defect buiten werking te zijn geweest.

Een woordvoerder van de CERN, James Gillies, zei vandaag dat wetenschappers zaterdag of zondag weer protonen, de bouwstenen van atomen, lanceren in de tunnel van 27 kilometer lang, 100 meter onder de Zwitserse en Franse grond.

Wanneer het experiment op volle toeren draait, vermoedelijk begin volgend jaar, botsen honderden miljoenen deeltjes op elkaar die dan met vrijwel de snelheid van het licht in de tunnel razen. Daarmee moet een toestand worden nagebootst die zou hebben bestaan bij de vermeende oerknal, om meer meer te weten te komen over het ontstaan en de bouwstenen van het universum. Maar sommigen vrezen het ergste en voorzien het einde van de wereld wanneer het experiment zijn doel bereikt.

De deeltjesversneller maakte veertien maanden geleden een valse start. Het experiment moest al na een paar dagen gestaakt worden. De bouw duurde twaalf jaren en kostte 4 miljard euro. Zevenduizend wetenschappers hebben er aan meegewerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.