Home

Achtergrond

Dalai lama tergt China met bezoek in India

De dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetanen, is vandaag aangekomen in een boeddhistisch klooster in de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, die grenst aan China.

China, dat een deel van het grondgebied van die regio opeist en niets van de dalai lama moet hebben, heeft furieus gereageerd en geprotesteerd bij India.

Duizenden boeddhistische monniken applaudisseerden en riepen de dalai lama toe, toen zijn helikopter landde vlakbij het klooster van Tawang, op 3500 meter hoogte in het Himalayagebergte. De dalai lama zal er de komende week onder meer lezingen geven voor zijn volgelingen.

China beschouwt het bezoek als een provocatie die bedoeld is om de relaties tussen beide landen schade toe te brengen. De dalai lama zei onlangs dat hij India steunt in het conflict om het gebied, dat grenst aan het door China ingelijfde Tibet.

De afgelopen weken kwamen uit de regio al berichten over illegale grensoverschrijdingen door militairen. In 1962 voerden beide landen al eens oorlog om het gebied.

De dalai lama verblijft in India sinds 1959. In dat jaar maakte het Chinese leger op bloedige wijze een einde aan een opstand in Tibet. De dalai lama verbleef na zijn vlucht naar India een tijd in het klooster van Tawang.

China beweert dat de dalai lama nog altijd streeft naar een volledig onafhankelijk Tibet. De geestelijke houdt zelf al jaren vol dat hij slechts een hoge mate van autonomie nastreeft voor zijn volk binnen de Volksrepubliek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.