Home

Achtergrond 2 reacties

DOC Kaas wil minder kwetsbaar worden

DOC Kaas is in gesprek met andere zuivelbedrijven om samen te komen tot een betere verwaarding van hun melk.

Dit moet gebeuren door de vorming van een gezamenlijke melkpool. Vandaaruit wordt de melk aangewend voor het product dat op het gegeven moment het meeste opbrengt.

Het plan voor de melkpool is door DOC ontwikkeld in antwoord op de lage kaasopbrengsten in de tweede helft van 2008 en begin 2009, en de hieruit voortkomende lage melkprijs voor de leden. Andere zuivelbedrijven hebben met interesse gereageerd op het plan, vertelt DOC-directeur Jannes Oosterveld.

"Wij willen met externe partners doen wat andere grote bedrijven in eigen huis kunnen doen", zegt Oosterveld. "Het plan is om een deel van de melk in te brengen in een pool, samen met bedrijven die actief zijn in andere delen van de zuivelmarkt. Al naar gelang de markt kan de melk in die pool worden ingezet waar die het meeste opbrengt."

Oosterveld benadrukt dat het gaat om een plan voor samenwerking. Niet meer en niet minder. Namen van gesprekspartners wil hij nog niet noemen. "In de loop van 2010 moet meer duidelijk worden, maar het hoeft niet per se te gaan om andere coöperaties. Het kunnen ook particuliere bedrijven zijn, en het hoeven ook niet per se Nederlandse bedrijven te zijn."

Bovendien hoeft de samenwerking via een melkpool niet te resulteren in een nieuw gezamenlijk bedrijf. Ook met simpele zakelijke afspraken kan al veel worden bereikt. De gedachte achter de melkpool is dat elk van de deelnemende partners er baat bij moet hebben door een betere verwaarding van de melk.

Het plan betekent niet dat DOC niet meer gelooft in kaas. Beslist niet, benadrukt Oosterveld. Kaasproductie blijft de hoofdactiviteit, maar omdat de zuivelmarkt de laatste jaren anders is gaan werken en veel instabieler is geworden, zoekt het bedrijf naar creatieve manieren om minder kwetsbaar te worden. De nieuwe strategie is de afgelopen maanden al met de leden doorgesproken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    henk

    Als er nou eerst eens gepraat werd met de boer over een betere verwaarding van Zijn melk dan kon die er ook een cent aan verdienen.

  • no-profile-image

    graats

    Ook nog een beetje eigenwijs zijn daar in Hoogeveen.... Ze konden meeliften met de cono, maarja dan moet er wel voldaan worden aan het Caring dairy project...En dat werd geweigerd dusse.....Gemiste kans mensen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.