Home

Achtergrond

DOC Kaas

DOC Kaas (Drents-Overijsselse Combinatie) heeft een geschiedenis van ruim een eeuw en is nu de tweede kaasproducent van Nederland. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 875 miljoen kilo melk tot kaas, melk- en weipoeder. Eenderde van de productie van DOC blijft in Nederland, de rest wordt geëxporteerd. In het buitenland staat DOC voor Dutch Original Cheese.

DOC Kaas herstelde zich in 2010 goed van het rampseizoen 2008/2009, waarin het bedrijf geruime tijd de laagste melkprijs van Nederland uitbetaalde (onder de grote verwerkers). Dit jaar is de kaasmarkt sterk aangetrokken. Dat begon eigenlijk al nu de zomer van 2009. DOC profitreerde als grote producent van foliekaas direct van dit herstel.

Het bedrijf heeft al in de loop van 2009 de strategie aangepast, waardoor het meer soorten kaas kan maken. Ook zoekt het nog steeds samenwerking met andere zuivelfabriekanten om een melkpool op te richten. Daar lijkt nog niet veel voortgang in te zitten.Mede dankzij de relatief hoge melkprijs in 2010, door de problemen bij met name Lyempf en vanwege het feit dat DOC de capaciteit niet volledig benutte, heeft het dit jaar enkele tientallen nieuwe leden aangetrokken en koopt het ook nog volop spotmelk in.

Financieel

DOC Kaas zag de omzet in 2009 kelderen van 359 miljoen naar 299 miljoen euro, door slechte kaasprijzen en afwaardering van voorraden.

Adres

DOC Kaas
Buitenvaart 4001
7905 TC Hoogeveen

Website

DOC Kaas

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.