Home

Achtergrond 6 reacties

Cumela: dramatisch voorstel 45 km per uur

Cumela is onaangenaam verrast door de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur voor trekkers die met een rijbewijs worden bereden.

"Dit voorstel verrast mij zeer", zegt voorzitter Jan Maris van de loonwerkersorganisatie in reactie op de brief van minister Eurlings (V&W) over landbouwverkeer. Maris ging uit van een maximum van 40 kilometer per uur voor trekkers die worden bereden door chauffeurs met rijbewijs BE. "Dat is een snelheid die overal in Europa geldt. Ik begrijp niet waarom Nederland nu kiest voor 45 km per uur".

Het verschil plaatst volgens Maris ook trekkerfabrikanten voor problemen, die voor 40 en 45 kilometer per uur verschillende specificaties en afstellingen moeten aanhouden.

Na contact met het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft Maris de indruk gekregen dat Eurlings wil aansluiten bij de maximumsnelheid voor brommers.

Maris wijst op een specifiek probleem die de 45 kilometer voor loonwerkers opleveren. "Die vervoeren ook wel eens grond. Bij die snelheid moeten trekkers dan beschikken over een tachograaf. Dat is een veel te grote investering."

Maris is het er ook mee oneens dat Eurlings helemaal geen aanvullende eisen stelt aan chauffeurs die niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. "Het is een dramatisch voorstel", concludeert hij. "Ik hoop niet dat de Tweede Kamer hiermee akkoord gaat."

Cumela komt donderdag twee trekkers demonstreren voorafgaand aan het Kamerdebat over landbouwverkeer.

Lees ook: Zware trekker zonder rijbewijs volgens Eurlings "anomalie"

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Cumela komt alleen maar voor zichzelf op.

 • no-profile-image

  Anomalie?? Vervelend he, als je ook als boer jezelf moet aanpassen aan deze drukke samenleving!

 • no-profile-image

  cumela

  Cumela, is dat niet die organisatie die ervoor gezorgt heeft dat we de mest door een erkende mestafnemer moeten laten monsteren en wegen. Want die boeren deden toch alleen maar frauderen met die mest en daardoor oneerlijke concurentie voor de intermediars zorgde. Weten ze het nu alweer beter.....

 • no-profile-image

  Zandboer

  Niet iedereen heeft be. Dat was vroeger, de e moet je nu apart doen. Goede zaak als er een kw-beperking komt van 16 tot 18 ofzo. Belachelijk in de maisoogst van die knuppeltjes die overal volgas rijden.

 • no-profile-image

  Jan

  iedereen van 18 jaar en ouder heeft een B E rijbewijs en mag trekker rijden

  maar hoe komt het met de nieuwe Fendt en Case
  Deze trekkers kunnen 60 km/uur

 • no-profile-image

  Hendrik

  Laten ze maar een kentekenplicht invoeren en de eisen van de duitse trekkers overnemen.
  En een 2 jaarlijkse keuring komt de veiligheid ook ten goede.
  Want met 40 km per uur loopt nederland weer 10 jaar achter.
  Ik wil het wel over 10 jaar zien dan kunnen de trekkers 80 en mogen ze maar 50.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.