Home

Achtergrond 1 reactie

Cramer: geen klimaatverdrag in Kopenhagen

Milieuminister Jacqueline Cramer zet in op een politiek akkoord op de VN-klimaattop in Kopenhagen.

De eerdere ambitie om voor het einde van dit jaar te komen tot een juridisch bindend verdrag is niet te realiseren, denkt de bewindsvrouw. De Verenigde Staten doen daar vooralsnog niet aan mee, zei Cramer vandaag.

Barcelona is deze week het toneel van de laatste vooronderhandelingen voor de top die over bijna een maand in de Deense hoofdstad begint. Ambtelijke delegaties sleutelen aan teksten voor een nieuw klimaatverdrag. Maar de politici hebben de regie, aldus de bewindsvrouw. ,,Als wij niet de leiding nemen, dreigen we aan de leiband te lopen van de ambtenaren en gaan we te traag.''

Een juridsch bindend verdrag bereiken is daarom volgens Cramer niet meer hoofdzaak. ,,Of het wetstechnisch voor elkaar is, is een tweede zorg.'' Het verdrag kan nog wel afgerond worden voor het Kyoto-protocol in 2012 verloopt, schat Cramer. Ze schaart zich daarmee achter bijvoorbeeld Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau Unfccc. Hij was een van de eersten die somberde over de uitkomst van de moeizame onderhandelingen op weg naar Kopenhagen.

Volgens Cramer willen de VS zich juridisch niet binden. Maar ze gaat ervan uit dat president Barack Obama niet wil achterblijven, nu bijvoorbeeld belangrijke landen als India en China bereidheid tonen mee te doen aan klimaatafspraken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Een nietszeggende resolutie,lekker eten en verder glas en plas.Dan weer naar de volgende conferentie.Nederland levert de nodige ME busjes

Of registreer je om te kunnen reageren.