Home

Achtergrond 18 reacties

Countus: kostprijs maximaal 28 cent

De kostprijs per kilo melk van een gemiddeld bedrijf mag maximaal 28 cent zijn.

Dat zegt Freek Keulen van accountantsbureau Countus. Veel ondernemers hebben volgens Keulen nog steeds geen helder beeld van hun bedrijfskosten.

Countus gaf begin deze week op haar jaarlijkse bijeenkomst in Emmeloord informatie aan melkveehouders over de huidige situatie in de sector. De financiële overzichten lieten sombere cijfers zien, maar er gloort volgens Countus licht aan de horizon.

Er zijn kansen voor de veehouders, maar de ondernemers moeten deze wel zelf pakken. Keulen zette vooral de focus op de ontwikkeling van ondernemerscapaciteiten. De praktijk bewijst volgens hem dat een kostprijs van maximaal 28 cent per kilo melk haalbaar is. Op dit terrein is volgens hem door menig melkveehouder nog veel progressie te boeken. Er kan stukken efficiënter worden gewerkt. Dat betekent het leveren van meer melk per gewerkt uur. Iedereen moet daarbij volgens Countus zijn eigen strategie uitstippelen en deze ook consequent volgen. Daarbij zou het volgens Keulen goed zijn als melkveehouders wat vaker over de erfgrenzen heen zouden kijken. "Praat ook een met een varkenshouder of iemand uit het midden- en kleinbedrijf. Zij hebben vaak al langer met de problemen te maken waar u momenteel mee kampt."

De adviseur wees de veehouders op de mogelijkheid om in goede jaren, in plaats van te investeren, te sparen en extra af te lossen. Dat is volgens Keulen nog steeds geen automatisme in de melkveehouderij. De sector moet duidelijk nog wennen aan hoge pieken en diepe dalen. Volgens Countus is het zaak dat melkveehouders met concrete plannen niet wachten met de uitvoering hiervan tot 2015. "De kans is aanwezig dat na de afschaffing van het quotum de productie op een andere manier beperkt wordt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  En de kop maar weer in het zand steken dacht dat de melkveehouders geleerd zouden hebben van de prijzen van de laatste tijd neem nu maatregelen want de melkprijzen zullen nog wel vaker slecht zijn

 • no-profile-image

  Leen

  Een goeie boer luistert naar Countus, LTO, en de Rabobank. Hij stemt CDA en klaagt altijd.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De sector zal moeten wennen aan hoge pieken en diepe dalen!!!... Schrijft Jan-Willem Veldman. John schrijft als dat (28 cent ) de norm wordt kan 90 % stoppen!. Maar het is vrijwel zeker dat het niet gemakkelijker zal worden, daar moeten wij ernstig rekening mee houden!!!... De expansiedriften zullen getemperd moeten worden, zeker als wij daar vreemd kapitaal voor nodig hebben. Het Grootste Probleem wordt dit; als ge 6 maanden 32 cent ontvangt en 6 maanden 24 cent en een kostprijs van 28 cent! bent ge precies voor niks in de weer geweest!!!... Daarom denkt o.g.t. dat het niet belangrijk is het meeste te melken, maar het goedkoopste!!!... Ook dat is weer per bedrijf verschillend. Voor de ene kan dat zijn quotum verkopen of een gedeelte van de koeien als ge te veel mest hebt of een portie van uw land als de financiéring te hoog is enzovoort. En als ge dan op een verjaardag of ander feestje uw lotgenoten ontmoet gaat ge niet praten over uw aantal koeien. Maar!!!... over uw lage Kostprijs!!!... Dat wordt namelijk veel belangrijker!!!... Beter 400.000. kg. melk met winst, dan 800. 000. kg. met verlies!!!... Minder kan soms véél méér zijn!!!...

 • no-profile-image

  gert

  Vanachter de bureautafel kun je diverse berekeningen maken ,pen en papier zijn gewillig maar de werkelijkheid is weerbarstiger

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Wat een onzin meneer de adviseur vertelt u hoe de kostprijs mag zijn. Wanneer de prijs zakt moet de kostprijs gewoon meezakken. Net zolang tot je geen kostprijs meer hebt want dan is de veehouderij verdwenen.
  Geld moet uit de markt verdient worden en niet uit de lage kostprijs.
  De kostprijsverlaging houdt ergens een keer op meneer de adviseur.
  Het is o zo gemakkelijk zulke onzin te verkopen in een netpak en voor hoge tarieven advies te geven. Schandelijk is het wel zulke onzin te schrijven ri. een doelgroep waar je je boterham aan verdient.
  Kom op adviseur kom eens met een echt advies dat iets toevoegd.

 • no-profile-image

  boerin

  Meneer Piet ; het zijn de steeds veranderende regels die de kostprijs opdrijven. Dat geeft werk voor adviseurs en laboratoria en ambtenaren maar de boer moet betalen voor al die vergunningen . Groot of klein , de boer betaalt ze per uur. Is het niet direct dan wel indirect. Heb je de zaken niet in orde dan riskeer je hoge boete's. Daar valt niet op te bezuinigen .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Luxe machines en mooie stallen zijn niet gratis!!!... Daar hangt een prijskaartje aan. Daarom zullen de Boeren met hoge financieringen ook vaak een hogere kostprijs hebben!!!... Logisch. Maar waar de Kosten niet hoger zijn dan de Baten, daar is nog ruimte voor verbetering. Geduld en Ongeduld spelen soms een grote rol!!!...

 • no-profile-image

  boer

  Heb een neefje die werkt bij de rabobank en hij was zeer verbaast over die ene boer bij hun bank die wel voor een hele lage kostprijs kon melken, dus wilde hij het bedrijf van die superboer wel eens zien, dus hij met zijn pak aan het erf op van die boer, maar kwam er toen tot zijn schrik achter dat deze beste boer zeer oude trekkers en machines had, oude stallen (aan vervanging toe) en bijna geen erfverharding. Is dit waar countus op doelt, is dit de toekomst. Zeker dan alleen geld uitgeven aan te dure countus?

 • no-profile-image

  gerrie

  Er zijn nog genoeg accountants op deze wereld die het veel en veel goedkoper kunnen dan de standaard stropdasjeslaptopjes hier. Ik heb er gelukkig 1 gevonden.

 • no-profile-image

  john

  Kritieke melkprijs inderdaad, dacht dat ze bij boerderij en countus wel meer wisten. Er zijn genoeg bedrijven die daarvoor kunnen melken, maar 90% kan denk stoppen als dat de norm is.

 • no-profile-image

  gewone melker

  Er zijn toch nog een 60 % melkveehouders met neveninkomsten.
  Als deze allemaal voor 28cent hadden kunnen melken zou dit percentage veel lager zijn geweest.
  Er zijn hier in de omgeving melkveehouders die een rendabel bedrijf runnen ;en waarvan de vrouw een fulltime baan als onderwijzeres heeft.
  Ik denk dat de woorden van counte koren op de molen is van de inkopers van boerderijmelk.weg countes.

 • no-profile-image

  gerhard

  Bedoelt u kostprijs of kritieke melkprijs ???

 • no-profile-image

  boerin

  Piet, we weten allemaal dat schaalvergroting positief is ten aanzien van kostprijs, op voorwaarde er een marge is. Maar daar gaan we vanuit anders kunnen we allemaal beter stoppen. Tot op vandaag levert schaalvergroting in EU geen extra melkaanvoer vanwege quotum maar kijk naar de USA, hier ligt het voorbeeld van wat er gebeuren gaat in EU na 2015. Niet voor niks wordt er momenteel van alle kanten gewerkt aan supply management in de USA.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Leuk dat u reageert, geachte Boerin. Ik ben het met u eens dat schaalvergroting in de EU tot 2015. in zekere mate berekenbaar is. Zeker op een bedrijf waar de productiekosten op of onder de 20 cent per liter blijven!!!... In NL is dat moeilijk haalbaar,misschien als het om een gemengd bedrijf gaat, dat in hoge mate zelfverzorgend is. En de Financiéring laag is, minder dan 20% van de executiewaarde. Net als U, ben ik ook van mening, dat een vrije markt na 2015 ernstige gevolgen kan veroorzaken. Als ik mij niet vergis, hebt u eens geschreven, dat u en uw man neem ik aan, de keuze gemaakt hebben over voldoende land te beschikken (goede keuze is dat). De Megamelkers in de USA met weinig land, krabbelen zich nu achter de oren, als ik goed geinformeerd ben!!!... En de zwaar gefinanciéerden verkeren in soms penibele situatie's. Zelfs slimme Willy heeft het moeilijk. Conclusie; schaalvergroting kan interesant zijn, bij een lage kostprijs en véél eigenkapitaal!!!... De gemiddelde Boer in NL is te zwaar gefinanciéerd om dat risico aan te gaan. denkt o.g.t. P.S. U mag mij corrigeren natuurlijk, misschien ziet u betere perspectieven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Freek Keulen brengt weinig nieuws. Je kunt altijd wel een stok vinden om een hond te slaan. Waarom zijn adviseurs altijd zo negatief. Als je echt wat wilt laten zien als adviseur moet je met echte oplossingen komen. Ze komen bijna altijd met niets zeggende cliche's

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Daar hebt U volkomen gelijk in meneer vd Zanden, dat ziet ik ook zo!!!... Maar denkt U dat alleen Schaalvergroting de juiste weg is?, dat lees ik bij u tussen de regels door. Of vergis ik mij?.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin,uit Friesland. Het is allemaal niet eenvoudig, dat is waar. Ik heb alleen een paar mogelijkheden opgeschreven, die misschien voor sommiggen van toepassing kunnen zijn, nogmaals voor sommiggen!!!... Het kan zo zijn dat bij u alles reeds doorgelicht,overdacht en van alle kanten berekend is. Dan blijven er nog vaste kosten, waar niets te bezuinigen is!!!... Daar hebt u voor 100% gelijk in!!!... M.vr.groet, piet

 • no-profile-image

  boerin

  Regels, allemaal regels. Die rekenwonders van boekhouders kijken naar het verleden. Om aan de steeds nieuwe regelgeving van de Overheid te voldoen zullen er steeds bedrijfsaanpassingen nodig zijn. Milieu, dierwelzijn, arbo enz. Wat kosten die aanpassingen met BETAALDE UREN ? Ga uit van een reele kostprijs van een up to date bedrijf .
  Laten ze de kostprijs berekenen van het bedrijf van de toekomst ; waar een gezin fatsoenlijk van kan leven.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.