Home

Achtergrond

Cosun zoekt kostprijsleiderschap

Royal Cosun produceert tegen de laagste kostprijs van alle suikerproducenten in Europa.

Dat zegt de voorzitter van de raad van beheer, Jos van Campen, op de jongerendag van de Zeeuwse coöperatie CZAV. Daarnaast richt de Bredase firma zich toenemend op kleine niches.

Volgens Van Campen verandert de rol van de coöperatie. ”Het is zeker geen ministerie van Sociale Zaken meer, zoals vroeger, maar een economisch instrument waarmee geld moet worden verdiend.”

Van Campen stelt dat er voor Royal Cosun, dat vooral suikerbieten en aardappelen verwerkt, weinig anders op zit dan zich te richten op de kostprijs, en beperkte niche-markten. Onze telers werken nu eenmaal meestal vrij kleinschalig en bevinden zich relatief ver van de fabrieken. Dat betekent dat we die fabrieken zo efficiënt mogelijk inrichten, en dat is gelukt. We hebben de laagste kostprijs van Europa, en dat is de basis voor groei.”

Royul Cosun wil daarom de leden dichtbij houden, aldus Van Campen, onder meer door jaarlijks 50 tot 60 bijeenkomsten voor boeren te beleggen. "Bij groei is de steun van de achterban noodzakelijk." Desondanks richt Royal Cosun zich op niches, zoals het produceren van banketbakkerijproducten en alcohol (Nedalco). "Daar wordt marge gemaakt, maar coöperaties moeten ervoor waken dat activiteiten te ver van de boer komen te staan."

Dat de Europese suikerindustrie ooit echt verdwijnt acht Van Campen onwaarschijnlijk. "De grootschalige voedselproductie blijft in Europa, de VS en delen van Zuid-Amerika. De kansen in Afrika en Azië zijn vooralsnog zeer beperkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.