Home

Achtergrond

Controle kwaliteit vanaf februari versoepeld

Im- en exporteurs van groente en fruit moeten vanaf 1 februari 2010 verplicht 70 producten aangeven voor kwaliteitscontrole.

Dat blijkt uit een brief van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) die gisteren is verstuurd aan handelsbedrijven. De controle van een tiental producten op specifieke handelsnormen, waaronder tomaat en appelen, blijft ongewijzigd.

Van de 70 producten geldt bij import van 27 producten een inspectiepercentage van 10 procent. In risicovolle periodes verhoogt het KCB de steekproefpercentages naar 20 procent. Producten die in deze groep vallen zijn onder meer uien, prei, diverse kolen, komkommers, asperges en aubergines. Binnenkort maakt KCB bekend voor welke periodes een product als risicovol zijn gekenmerkt.

Voor 39 producten waaronder broccoli, radijs en ananas is de kans op controle één op tien. De producten witlof, wortelen, champignons en artisjok zullen in 5 procent van de controles worden gecontroleerd.

Voor de tien producten met specifieke handelsnormen geldt een 100-procentscontrole, ook bij exportzendingen. Voor producten met een algemene handelsnorm geldt bij exportverzendingen een inspectie van 10 procent. Bedrijven die gecertificeerd zijn met Reglement Interne Kwaliteitscontrole (RIK) kunnen in 5 procent van de gevallen controle krijgen. Dat percentage geldt in dat geval ook voor exportzendingen buiten de EU.

De inspectiepercentages voor verzendingen binnen de EU worden binnenkort bekend gemaakt. Alle producten die buiten de lijst van 70 vallen hoeven voor kwaliteit niet te worden aangegeven bij import en export. Ze kunnen wel tijdens algemeen toezicht door het KCB worden geïnspecteerd, als zich problemen voordoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.