Home

Achtergrond

Consument houdt hand nog op de knip

Nederlandse huishoudens hebben in september van dit jaar 3,4 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in diezelfde maand in 2008.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. De binnenlandse consumptie ligt al negen maanden achtereen onder het niveau van een jaar eerder. In augustus waren de bestedingen nog 3,8 procent lager dan een jaar eerder.

Aan goederen gaf de consument in september 5,4 procent minder uit. Ruim 1 procentpunt daarvan is, net als in augustus, veroorzaakt doordat studieboeken in het voortgezet onderwijs met ingang van dit schooljaar gratis zijn. Aan diensten werd 1,6 procent minder uitgegeven.

Mensen zijn vooral terughoudend met de aanschaf van duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten en meubilair. Hieraan gaven zij 4,9 procent minder uit. September was wel de eerste maand dit jaar waarin huishoudens meer uitgaven aan nieuwe auto's dan een jaar geleden. Maar de totale verkoop van auto's lag nog wel ver onder het niveau van september 2008 doordat bedrijven veel minder investeren in nieuwe personenauto's.

De consument gaf ook 1,1 procent minder uit aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar geleden. Op deze post beknibbelen huishoudens al bijna anderhalf jaar, aldus het CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.