Home

Achtergrond

Conferentie gengewassen streng beveiligd

In een streng beveiligd Kurhaus in Scheveningen hebben de ministers Verburg (LNV) en Cramer (VROM) vanochtend een tweedaagse internationale conferentie geopend over gengewassen.

Doel van de conferentie is om de EU-lidstaten meer op één lijn te brengen bij de beoordeling van zowel genetisch gemodificeerde producten die de EU importeert als gewassen die in Europa worden geteeld.

In hun toespraken legden beide ministers een verband met de voedsel- en de klimaatcrisis. Aan de oplossing daarvan kunnen gengewassen een bijdrage leveren. "Het gaat er niet meer om óf we deze producten en gewassen in Europa inzetten, maar hóe", aldus Verburg. Zij en Cramer vinden het daarom belangrijk dat ggo’s ook aan de hand van sociaal-economische criteria worden beoordeeld.

De conferentie heeft 200 deelnemers uit bijna alle EU-lidstaten en drie kandidaat-lidstaten. Het ministerie van LNV is gastheer.

De beveiliging van deze conferentie is opvallend. Bij een nationale conferentie in juni over het zelfde onderwerp jl. was merkbare beveiliging geheel afwezig. Een woordvoerder van het ministerie verklaart dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor dreiging, maar dat het thema nu eenmaal politiek gevoelig ligt. Buiten het Kurhaus demonstreerden enkele actiegroepen vreedzaam tegen gengewassen. Zij werden door meerdere politieagenten scherp in de gaten gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.