Home

Achtergrond 1 reactie

Commotie over activiteiten Fabrélac

Rond het Belgische Fabrélac is opnieuw commotie ontstaan.

Het bedrijf koopt sinds een aantal maanden weer melk van boeren, nadat het begin dit jaar was gestopt met het zelf ophalen van de melk.

Daarbij betaalt Fabrélac volgens Belgische bronnen nu weer 4 cent per kilo meer voor de melk aan haar leveranciers dan de boeren krijgen die begin dit jaar naar Steegro zijn overgestapt.

Als gevolg van dit prijsverschil zijn er inmiddels weer boeren die van Steeegro terug willen naar Fabrélac, ondanks de vervelende ervaringen die zij eerder dit jaar hadden met Fabrélac. In de Belgische zuivelsector wordt met verbazing toegekeken.

Fabrélac wordt gedreven door de Nederlander Jos Peters. Hij is bekend en berucht van de faillissementen van Péroma, Swenty Milk en Bastiaansen kaas. Volgens toenmalige leveranciers van Swenty is dat faillissement, meer dan zeven jaar na dato, nog niet afgewikkeld. Er zijn nog altijd boeren die op hun geld wachten.

Intussen is Peters in België aan de slag gegaan. In 2007 begon hij in Bree met de ontvangst van melk van lokale boeren. Begin dit jaar stopte hij plotseling met het ophalen van de melk en stelde de leveranciers voor de keuze om of over te stappen naar Vrebamel of zelf een andere afnemer te zoeken.

Veel boeren voelden zich voor het blok gezet en weigerden met Vrebamel in zee te gaan. Ze gingen aan Steegro in Emmeloord leveren. De laatste maanden klagen zij over de lage prijs die ze zouden ontvangen. Bij Steegro kon vandaag geen reactie worden gekregen.

Intussen is Peters zelf weer melk gaan ophalen, volgens Belgische bronnen op naam van zijn vrouw. Die zou een kopersnummer hebben bij het Vlaams ministerie van landbouw. Dit heeft geen openbaar register, maar bekend is dat de procedure voor het krijgen van een kopersnummer erg simpel is en dat wordt aangedrongen op maatregelen om misbruik tegen te gaan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Niet te geloven gewoon dat dit allemaal in belgie kan .ALs wij als boeren zo handel zouden drijven hadden ze ons allang op geknoopt .
    Ook deze persoon mag men voor mij opknopen .Gezien het leed hij bij menig boer heeft aangericht is hij niets beter gegund.Alle respect voor de boeren die terug zijn gegaan .Dit is louter omdat men niet anders kan door de slechte prijs die men al maanden heeft .Maar troost u mensen ook deze keer houd hij zijn woord niet zelfs niet als men een contract op papier heeft .
    Uitschot van het ergste soort .

Of registreer je om te kunnen reageren.