Home

Achtergrond

Commissie zit fout

De Europese Commissie weigert geld terug te geven aan de suikersector dat niet is gebruikt ter ondersteuning van de suikerexport, terwijl het Europese Hof van Justitie vorig jaar heeft bepaald dat de Commissie hier fout zit.

De weigering kost de suikerverwerkers en bietentelers in de EU 300 miljoen euro. Van 2001 tot en met 2005 vulde de suikersector een fonds waarmee Brussel de suikerexport ondersteunde. Vanaf 2006 mag geen quotumsuiker meer worden verkocht aan landen buiten de EU. De sector wil daarom het geld terug hebben dat in het fonds is overgebleven. De Commissie weigert dit en heeft het geld toegevoegd aan de algemene middelen. Zweden heeft als huidig EU-voorzitter een voorstel gemaakt om uit de impasse te komen. Maar een meerderheid van de lidstaten wijst dat af, lidstaten die geen of nauwelijks suiker produceren.

Het zelfde speelt bij het herstructureringsfonds. Dat is gevuld door de suikersector zodat Brussel de suikerindustrie kon hervormen. Ook in dit fonds blijft geld over, wat de Commissie anders wil besteden. De EU bewijst zichzelf hier geen dienst mee. Als politici willen dat bedrijven betalen voor diensten die Brussel uitvoert, moet dat geld niet ergens anders voor worden gebruikt. Brussel ondergraaft de bereidheid van bedrijven om te betalen aan het oplossen van problemen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.