Home

Achtergrond

Commerciëlen schikken zaak rond belspellen

De commerciële televisiebedrijven SBS Broadcasting en RTL Nederland betalen elk ruim negen miljoen euro aan de staat om een rechtszaak over zogenoemde belspellen te voorkomen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

De producenten 2Waytraffic en Endemol Nederland betalen om dezelfde reden respectievelijk ruim 4,3 miljoen euro en 1,5 miljoen euro.

Het OM startte in 2007 een strafrechtelijk onderzoek naar 'belspelletjes' op televisie, waarbij kijkers prijzen konden winnen door telefonisch vragen te beantwoorden.

De zenders van SBS en RTL werden ervan verdacht de belspelletjes in strijd met de Wet op de kansspelen te hebben uitgezonden. 2Waytraffic en Endemol handelden volgens justitie in strijd met deze wet door de belspelletjes te produceren.

Om een strafzaak te voorkomen betalen alle vier de partijen elk 80.000 euro. RTL en SBS betalen daar bovenop elk negen miljoen euro. Daarmee voorkomen zij dat justitie een procedure begint om hen de winst die zij boekten met de belspelletjes te ontnemen. 2Waytraffic en Endemol betalen ter voorkoming van zo'n ontnemingsprocedure respectievelijk 4,25 miljoen euro en 1,42 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.