Home

Achtergrond

Coalitie wil plan voor meer werkende ouderen

CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat het kabinet met een plan komt om meer ouderen aan het werk te krijgen en te houden, terwijl de AOW-leeftijd omhoog gaat.

Dat hebben de regeringspartijen donderdag in de Tweede Kamer duidelijk gemaakt tijdens het debat over verhoging van de pensioenleeftijd.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vroeg om een stappenplan, waarbij jaarlijks gekeken kan worden hoeveel meer ouderen aan werk zijn gekomen. Slob wees erop dat de kansen van ouderen niet goed zijn op de arbeidsmarkt en velen van hen nu werkloos zijn. "Het verhogen van de AOW-leeftijd mag niet leiden tot een feitelijke verlenging van de WW of bijstand'', stelde hij.

Volgens CDA-fractieleider Pieter van Geel werkte vorig jaar 38 procent van de mannen tussen de 60 en 65 jaar, tegen 18 procent in 2001. Bij vrouwen in die leeftijdsgroep is de arbeidsparticipatie toegenomen van 5 naar 18 procent. Dat is wel een enorme verbetering, maar volgens hem ten opzichte van omringende landen nog te weinig ouderen.

Het kabinet wil in 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Dat geeft volgens CDA, PvdA en ChristenUnie nog tien jaar de tijd voor maatregelen. Daarbij moet met werkgevers en vakbonden samengewerkt worden.

Het is volgens de regeringspartijen zaak om arbeidsomstandigheden te verbeteren en zware beroepen lichter te maken, zodat mensen het werk langer volhouden. Ook moeten mensen tijdig kunnen wisselen van functie, bijvoorbeeld met behulp van scholing, om te voorkomen dat ze opgebrand raken voor hun pensioen. Verder zouden meer mogelijkheden voor deeltijdpensioen ook kunnen helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.