Home

Achtergrond

Clinton eist vrijlating Aung San Suu Kyi

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft donderdag opnieuw opgeroepen tot de vrijlating van de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Clinton deed dat tijdens haar bezoek aan de Filipijnen. Van de afgelopen twintig jaar stond de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede veertien jaar onder huisarrest.

Zonder haar deelname aan de verkiezingen van volgend jaar in het door militairen geregeerde land is de stembusgang niet geloofwaardig, aldus Clinton in de hoofdstad Manilla.

Dit weekend vindt er een top plaats van landen in Zuidoost-Azië, waar ook Clinton en de Amerikaanse president Barack Obama bij aanwezig zullen zijn. Mogelijk spreken de VS dan ook met de leiders van Myanmar, "iets dat we nog niet eerder hebben gedaan'', aldus Clinton. Maar de minister wil die eventuele ontmoeting uitdrukkelijk geen bilateraal overleg noemen. Obama vertrekt donderdag naar Azië voor een zevendaags bezoek aan de regio.

Verder beloofde Clinton de Filipijnen te blijven steunen tegen islamitische rebellen in het zuiden van het land, die strijden voor onafhankelijkheid. Zo'n zeshonderd Amerikaanse militairen zijn gestationeerd in de Filipijnen om het land bij te staan in de strijd tegen de separatisten. Clinton zegde daarnaast omgerekend 3,5 miljoen euro toe aan hulp aan het begin van haar eerste bezoek als minister aan het Aziatische land, dat twee dagen duurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.