Home

Achtergrond

Cichoreiopbrengst in Limburg minder goed dit jaar

De cichoreioogst vordert, maar opbrengsten zijn niet zo hoog als gehoopt was.

John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij Covas, zegt dat hij opbrengsten ziet van 40 tot 45 ton per hectare. "Ik zag liever een opbrengst van 50 ton per hectare", zegt Schoonbroodt. Vorig jaar lag het gemiddelde van de cichoreioogst in Nederland op 47,6 ton per hectare.

Het inulinegehalte is wel hoog. Deze ligt in Limburg in week negen rond de 17,8 procent. Vorig jaar lag deze op 17,01 procent. In Limburg hadden in week negen 33 telers geleverd. Het gemiddelde tarra is 11,53. "De cichorei heeft veel geleden door de droogte aan het einde van de zomer en de nachtvorst van een paar weken geleden. En hierdoor is veel loof vroeg afgestorven", zegt Schoonbroodt. "Die vroege afsterving zorgt ervoor dat de opbrengst tegenvalt."

Het afsterven van het loof wordt ook veroorzaakt door bladschimmel, zegt Schoonbroodt. "Bij suikerbieten kunnen we daar goed tegen spuiten, maar in de cichorei weten we niet eens waar we precies mee te maken hebben. Ook weten we niet welk effect de middelen op de cichorei hebben." Daarom moet er volgens Schoonbroodt nog veel meer kennis komen over de teelt van cichorei. "We moeten voor een betere oogst proberen het loof zeker tot september in leven te houden."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.