Home

Achtergrond

Chirac wil naam zuiveren

De Franse ex-president Jacques Chirac wil zo snel mogelijk zijn naam zuiveren en is klaar voor een rechtszaak.

Dat heeft de 76-jarige Chirac laten weten. Vorige week bepaalde een Franse onderzoeksrechter dat het voormalige staatshoofd wordt vervolgd wegens corruptie in de periode dat hij nog burgemeester van Parijs was (1977-1995). Bij veroordeling kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen. De openbaar aanklager liet woensdag weten niet tegen de beslissing van de onderzoeksrechter in beroep te gaan, waardoor niets een proces nog in de weg staat.

Juridische stappen tegen Chirac waren eerder niet mogelijk vanwege immuniteit toen hij van 1995 tot 2007 president van Frankrijk was. Na zijn terugtreden in 2007 begon justitie verscheidene onderzoeken naar hem.

Chirac wordt ervan verdacht dat hij politieke vrienden arbeidscontracten voor niet-bestaande banen gaf. Het geld kwam uit de kas van de stad. Mensen die op de loonlijst van de stad stonden, zouden in werkelijkheid hebben gewerkt voor de partij van Chirac. De schade zou 5 miljoen euro bedragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.