Home

Achtergrond

China stelt reductiedoelen voor klimaat

China heeft vandaag voor het eerst doelen gesteld voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgas.

Peking wil de ”intensiteit van CO2-uitstoot” verminderen met 40 tot 45 procent. De vermindering geldt ten opzichte van 2005 en moet in 2020 bereikt zijn.

”Dit is een vrijwillig besluit van de Chinese overheid. Het is een grote bijdrage aan de wereldwijde pogingen om klimaatverandering tegen te gaan”, aldus een verklaring van de overheid. Alleen China werkt met de term ’intensiteit van CO2-uitstoot’, waardoor niet duidelijk is hoeveel emissie de maatregel op jaarbasis zal schelen.

De Volksrepubliek wil onder meer het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen, belasting gaan heffen en investeringen doen om de doelen te halen. Peking noemt de gestelde doelen ”bindend”. China stelt ”pragmatisch en effectief internationaal samen te willen werken”, als een ”verantwoordelijk land in ontwikkeling”, aldus een persverklaring van de overheid.

In de verklaring wordt ook weer gehamerd op de eis van China dat het Westen geld vrij moet maken voor landen die moeite hebben zich aan te passen aan de klimaatverandering. Ook moet het Westen schone technologie overdragen aan arme landen en ambitieuze reductiedoelstellingen stellen.

Het besluit van Peking werd al verwacht, omdat de VS woensdag liet weten in 2020 ongeveer 17 procent reductie te gaan bewerkstelligen ten opzichte van 2005. De EU heeft gezegd de uitstoot met 30 procent te reduceren ten opzichte van 1990, op voorwaarde dat andere landen meedoen.

Kopenhagen

Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese premier Wen Jiabao volgende maand de klimaattop in Kopenhagen zal bijwonen. China is een belangrijke speler tijdens de top. Het land is een van de grootste vervuilers ter wereld en gaat de komende jaren door de industrialisatie vermoedelijk alleen nog maar meer broeikasgassen uitstoten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.