Home

Achtergrond

China eist meer Europese inzet voor klimaat

China ziet geen heil in een nieuw klimaatverdrag als Europese landen niet wat meer vaart maken met het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen.

De eerder gemaakte afspraken in het Kyoto-protocol zijn volgens Peking onvoldoende nageleefd door Europa om hoop te bieden voor de toekomst. Dat zei de Chinese klimaatonderhandelaar Yu Qintai woensdag.

,,We naderen het einde van 2009 en we hebben opgemerkt dat veel Europese landen niet heel veel minder broeikasgassen hebben uitgestoten. Sommige landen hebben zelfs flink meer CO2 uitgestoten'', aldus Yu. Peking is ook verbolgen over het gebrek aan fondsen die rijke landen beschikbaar hadden moeten stellen. Ook de overdracht van schone technologie laat volgens Yu te wensen over.

China is een belangrijke speler tijdens de klimaattop in Kopenhagen volgende maand. Het land is een van de grootste vervuilers ter wereld en gaat de komende jaren door de industrialisatie vermoedelijk alleen nog maar meer broeikasgassen uitstoten. Peking wil dat de Westerse landen eerst uitstoot gaan reduceren, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de meeste vervuiling tot nog toe.

China wil zich ook niet internationaal vastleggen. Het communstische regime heeft wel toegezegd in de eigen wet reductiedoelstellingen op te gaan nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.