Home

Achtergrond

Chasmanthe in twee stadiums

In de keuringszaal is Chasmanthe in twee stadiums te beoordelen.

Door J. H. Oostdam worden vazen met het volop bloeiende oranje Chasmanthe floribunda 'Saturnus' getoond, alsmede van hetzelfde soort vazen met de bes-uitvoering die na de bloei aan de orde is. Het van oorsprong uit Zuid-Afrika komende gewas (waar het ook wel 'Piempiempie' wordt genoemd) is een zomerbloeier bij uitstek, maar kan kennelijk ook later in de tijd prima voor de dag komen, zoals Oostdam toont. Met dan ook nog de aantekening dat ze van buiten komen. De knollen zijn niet winterhard en kunnen het best in potten of een kas worden gekweekt om tijdens de vorstperiode een vorstvrije plaats te krijgen.

Chasmanthe is verwant aan Crocosmia en ook daarvan is nog het nodige in de keuringszaal te zien, zij het in besvorm. Van Kwekerij Davelaar staat hier namelijk al sinds enkele weken de besvorm van Crocosmia 'Lucifer' die aan attractiewaarde nog niets heeft ingeboet.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.