Home

Achtergrond

CPB: belastingdruk hoog bij laag inkomen

Werknemers met een looninkomen tot 20.000 euro houden van elke euro die ze meer gaan verdienen, ongeveer 60 tot 70 cent extra besteedbaar inkomen over.

De rest gaat naar belastingen en premies. Het Centraal Planbureau (CPB) noemt die zogeheten marginale druk bij lage inkomens ,,betrekkelijk hoog''. Die hoge druk vermindert de financiële prikkel om meer te gaan verdienen door meer uren te gaan werken of te streven naar promotie, aldus een woensdag gepubliceerd CPB-rapport.

Volgens het CPB is de druk bij de inkomens tot 20.000 euro hoog door premies voor zorgverzekering en pensioen. Bovendien worden de toeslagen voor huur, zorg en kinderen lager, naarmate het inkomen van het huishouden toeneemt. Het kabinet wil dat mensen meer betaald werk gaan verrichten, maar de prikkel om dat te doen wordt verzwakt door beleid om de lage inkomens te ondersteunen, aldus het CPB, dat spreekt over ,,botsende overheidsdoelen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.