Home

Achtergrond 3 reacties

CDA kritisch over nieuwe EU-commissaris

Het CDA is zeer kritisch over de beoogde EU-commissaris voor Landbouw, de Roemeen Dacian Ciolos.

"Het lijkt me op het eerste gezicht geen verstandige keuze'', zei Europarlementslid Esther de Lange vandaag.

,,De traditie is dat een landbouwcommissaris nooit uit een groot landbouwland komt zoals Roemenië. Bovendien zijn er in Roemenië veel verdenkingen van fraude bij de besteding van EU-landbouwgelden'', aldus De Lange, die vermoedt dat de commissaris misschien niet zo streng optreedt tegen zijn eigen land. "Ciolos mag dan ook verwachten dat ik zeer kritisch ben als het Europarlement hem in januari ondervraagt.''

Dat de Roemeen formeel een mede-christendemocraat is van De Lange, deert haar niet. "Leuk, maar wij hebben als Europarlementsleden onze eigen verantwoordelijkheid''.

De PvdA en GroenLinks hebben ondertussen hun twijfels over de kandidaat-commissaris uit Bulgarije, die is belast met Humanitaire Hulp. De 40-jarige Rumiana Jeleva heeft geen reputatie als een doorgewinterde politica. "Het schijnt geen groot licht te zijn'', hoorde Europarlementslid Marije Cornelissen (GroenLinks).

PvdA-leider Thijs Berman vernam dat haar man mogelijk betrokken is bij corruptie. "We zoeken dat nu uit. We gaan haar dan in de hoorzitting flink aan de tand voelen'', aldus Berman over Jeleva, momenteel nog minister van Europese Zaken van Bulgarije voor een christendemocratische partij.

Lees ook Roemeen Ciolos nieuwe landbouwcommissaris

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marco

  Alsof die parlementariërs wat te vertellen hebben.Die zitten er alleen voor interieur-vulling en daar worden ze goed voor beloont.

 • no-profile-image

  frank b

  Echt politiek. Eerst kritisch elkaar afbranden en dan samen gezellig verder:-(

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die balkenende heeft ons toch zelf het verdrag van lissabon door de strot geduwd, wat zeur je nou esther de lange, dit is het europa wat jullie zo gek op zijn toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.